Onze architecten transformeren!

Stedelijke transformatie
In Nederland zijn we al enkele decennia getuige van een trek van de bevolking van landelijke naar stedelijke gebieden. Steden zijn leefbaarder geworden en internationale bedrijven vestigen zich in steden, ook gaat deze transformatie gepaard met het vertrek van de kleine industriële bedrijvigheid uit de stad. Daarnaast is door de financiële crisis veel kantoorruimte leeg komen te staan. Andere trends zijn dat kleine scholen vervangen zijn door brede scholen en dat veel kerken hun functie verloren hebben, zodat ook daar leegstand ontstaan is. Wij bij Studioschaeffer Architecten zien in deze transformatie ontwikkeling een prachtige kans om onze visie op de hergebruikopgave in de praktijk te brengen.

1-transformatie-plaspoelpolder-kantoor-hotel-nacht-1200x500

Openbare ruimte verandert
Op het moment dat een stad een proces van transformatie ondergaat verschijnen nieuwe functies, maar ook de openbare ruimte ontwikkelt. Wij geloven in een vaste relatie tussen openbare ruimte en gebouw: als een gebouw transformeert, dan transformeert de ruimte eromheen mee. Wij werken daarom niet alleen aan de bebouwde omgeving, maar worden regelmatig door onder andere gemeentes gevraagd een visie op de openbare ruimte te geven. Zo transformeerde ons architectenbureau in Amsterdam centrum onder andere het Kadijksplein van parkeerplaats tot verblijfsruimte. Nu is het een heerlijke plek voor een drankje in de avondzon.

Binnenstedelijke transformatie
Binnen het stedelijke weefsel zijn tal van plekken en gebouwen geschikt voor hergebruik. Niet alleen is dan te denken aan leegstaande kantoorpanden op goede zichtlocaties, maar ook zien wij veel braakliggende terreinen, oude loodsen of parkeerterreinen. Vaak zitten deze verstopt in het midden van bouwblokken of op plekken waar simpelweg nog nooit over nagedacht is om bebouwing te ontwikkelen. De kracht van ons architectenbureau is om kleine of grote herontwikkelingen op dit soort terreinen te ontwerpen en voor de uitvoering gereed te maken. Zo bouwden wij onlangs twaalf appartementen op een oude poort en ontwikkelden wij enkele nieuwe Haagse hofjes in zowel de binnenstad van Den Haag als op Scheveningen.

De transformatie architect
Als architect is het bij transformatieprojecten van belang in een hele beperkte ruimte te kunnen opereren, zowel fysiek, als qua regelgeving. Daarnaast geloven wij erin dat al in een vroeg stadium van het project contact gezocht wordt met belanghebbenden. We hebben bijvoorbeeld in de Haagse Wagenstraat in goed overleg met de buren de plannen voor het toevoegen van een groot aantal woningen tot stand gebracht. Daarnaast denken wij dat een architect juist bij dit type projecten vindingrijk en creatief moet zijn. In onze ontwerpen houden we rekening met alle omwonenden.

Hergebruik en detail
In de detaillering is het voor onze architecten ook belangrijk om inventief te zijn als aan een transformatieproject gewerkt wordt. Vaak worden nieuwe bouwdelen op bestaande (beton)constructies aangesloten. Standaard detailleringen zijn vaak niet mogelijk. Ook is het belangrijk dat we de regelgeving goed kennen. De regelgeving steekt bij hergebruikprojecten anders in elkaar dan bij nieuwbouw. Bij hergebruik van een gebouw wordt niet alleen de hoofddraagconstructie of de gevel opnieuw gebruikt, ook oude ramen, deuren, hekwerken en glaspui en kunnen een nieuw leven krijgen na de transformatie. Bij Studioschaeffer Architecten vinden we het dan ook een uitdaging om hergebruik te stimuleren in het transformatiedetail!

0611-uo-pre-2018-09-21-217-1024x568 tranformatie-nieuwesituatie-kantoor-appartementen-1024x568 14023-uo-pre-2018-09-18-1024x568
Transformatie van kantoor naar hotel

Vernieuwd gemeentelijk beleid voor de Plaspoelpolder en de vele leegstaande kantoren biedt kansen voor herontwikkeling en transformatie van bestaand vastgoed. The Young Group ziet deze kansen en heeft dit vertaald in de transformatie van dit kantoorpand aan de Volmerlaan naar een hotel met nevenfuncties. De kwaliteiten van het bestaande pand zijn gecombineerd met een aantal krachtige nieuwe toevoegingen. 


ga naar project
Wonen met een fantastisch uitzicht over Den Haag!

Herontwikkeling van kantoren naar wonen is hot. De herontwikkeling van dit binnenstedelijke kantoor in het Zeeheldenkwartier in Den Haag naar woningen past binnen deze trend. Naast herontwikkeling van een bestaand volume wordt er ook programma op het bestaande volume toegevoegd. 

Het bestaande bouwvolume is opgewaardeerd, maar blijft in uiterlijk vrijwel in tact. De extra verdiepingen op het bestaande volume, de verdiepingen die over de stad heen kijken, zijn heel open. Per verdieping verspringt de gevel. De toevoeging krijgt zo een speels uiterlijk en doet niet massief aan. Met dit plan worden 28 woningen van afwisselend formaat met eigen buitenruimte gecreëerd. 

Gedaan in opdracht van 070Vastgoedmanagement en Langeveld van den Heuvel Vastgoed.

ga naar project
Transformatie van kantoor naar appartementen

In de gemeente Den Haag is een groot te kort aan hoogwaardige appartementen. Dit bestaande kantoorgebouw aan de Zoutmanstraat biedt de kans om getransformeerd te worden naar een woongebouw. Canopy Investments en Rhodium Real Estate hebben deze kans opgepakt en in samenwerking met ons plannen uitgewerkt voor de transformatie. 

ga naar project
Van monumentaal pakhuis naar cultureel centrum

Dit monumentale pakhuis aan de Marksteeg ligt midden in het Cultuurkwartier van Leiden. In combinatie met de ruimte opzet van het pand biedt dit een unieke mogelijkheid voor een transformatie naar een cultureel centrum. 

ga naar project
Kantoor naar woongebouw

Het karakteristieke hoekpand op de kruising Anna Paulownastraat - Laan van Meerdervoort in Den Haag is getransformeerd van kantoorgebouw naar een woongebouw. Het gemeentelijk beschermd stadsgezicht in het Zeeheldenkwartier bestond origineel uit twee aparte panden. Deze zijn later samengevoegd. Na de transformatie zijn de verdiepingen weer gescheiden conform de originele situatie. Ten behoeve van de ontsluiting van beide woongebouwen is een nieuwe entree ontworpen in de plint.


ga naar project
Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Van garage naar loftwoningen

Het garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin. Aan de achterzijde bevindt zich een kelder over de gehele breedte van het gebouw.


ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Kantoorgebouw opgebouwd

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

ga naar project
Binnenstedelijk transformeren: bouwen op een poort

In de Haagse wijk Transvaal is een groot gebied getransformeerd door de oude bebouwing te slopen en grote nieuwbouwcomplexen te realiseren. In dit transformatiegebied is een oude poort tussen de nieuwbouw bewaard gebleven. Aan ons is gevraagd een transformatieplan op te stellen voor deze Reypoort.

ga naar project
Herontwikkeling van kantoor naar short-stay hotel

Acht hotelappartementen maakten wij in dit oude kantoorgebouw aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. Om dit gerealiseerd te krijgen is het pand tijdens de transformatie voorzien van een grote aanbouw op de begane grond, een dakopbouw, een lift en een nieuw balkon.

De appartementen zijn zo gepositioneerd dat ze geschakeld of niet geschakeld verhuurd kunnen worden. Dit wordt gedaan door middel van zogenoemde ‘connecting doors’: deuren die een flexibele, maar geluiddichte verbinding tussen twee appartementen vormen. De ‘connecting doors’ zijn dubbel uitgevoerd om de geluiddichtheid te garanderen en zijn zoveel mogelijk in de woonruimtes gepositioneerd.


ga naar project
Transformatie van kantoorgebouw tot appartementencomplex

Het prachtige monumentale trappenhuis van het pand aan de Fluwelen Burgwal was het uitgangspunt van het ontwerp, dat moest toezien op het maken van vier grote woningen en twee bedrijfsruimten in de nieuwe situatie. De woningen zijn geschakeld rond patio’s, die wij op hun beurt weer voorzien hebben van diverse aanbouwen om extra slaapkamers te kunnen maken.

ga naar project
Parkeerplein wordt verblijfsplein

Wij maakten in opdracht van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Centrum en in samenwerking met Gaston Loos Engineering & Consultancy een ontwerp voor het Kadijksplein in Amsterdam. Doel van het ontwerp was om meer verblijfskwaliteit aan het plein te geven. Dit is gerealiseerd door de parkeerplaatsen voor de horeca ter verwijderen en hiervoor in de plaats een breed trottoir aan te leggen waar terrassen geplaatst kunnen worden. De parkeerplaats voor touringcars is opgeheven en de bestrating is van asfalt naar klinkers veranderd. Het ontwerp is gerealiseerd in 2007.

ga naar project
Transformatie met dakopbouw

De twee panden aan de Surinamestraat waren ernstig verwaarloosd, toen wij de eerste keer op locatie kwamen kijken. De twee panden worden verbouwd tot vier grote woningen. In ons ontwerp worden alle woningen voorzien van mooie buitenruimtes in de vorm van balkons en dakterrassen. De woningen worden ontsloten middels een trappenhuis en een centrale lift. De woningen hebben allemaal een parkeerplaats op de begane grond.

Beide panden hebben een extra verdieping gekregen met een dakopbouw. Bij dit ontwerp hebben wij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de materialen en detailleringen, die in de oprichtingsjaren van de panden in gebruik waren. Hierdoor passen de gerenoveerde panden goed in het straatbeeld van de Haagse Surinamestraat.

ga naar project
School transformeert in een maatschappelijke functie

Aan de Kempstraat in Den Haag hebben wij de vergunningen aangevraagd voor de herontwikkeling van dit leegstaande schoolgebouw. In ons ontwerp is het gebouw voorzien van een aanbouw in een hedendaagse architectuur. Tevens werkten wij alle tekeningen voor de interne veranderingen uit.

ga naar project
Een nieuw hofje in de binnenstad

In Den Haag komen veel hofjes voor. Wij vonden deze typologie goed passend voor de transformatie van een pand in het centrum van Den Haag, die met hun rug aan elkaar verbonden zijn.

ga naar project
Transformatie schoolgebouw

Veel oude basisscholen in de grote steden worden getransformeerd tot appartementencomplexen. Deze transformatie wordt veelal door onze architecten begeleid. Bij dit project in de Amsterdamse Floris Versterstraat is de school door projectontwikkelaar Lingotto casco opgeleverd waarna wij de invulling voor twee klaslokalen op de tweede verdieping ontworpen hebben.

ga naar project
Transformeren van openbare ruimte Amsterdam

Wij maakten in opdracht van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Centrum en in samenwerking met Gaston Loos Engineering & Consultancy een uitgebreide analyse van de Eilandenboulevard, het stuk weg en kade tussen het Scheepvaartmuseum en de molen. De Oostelijke Eilanden bestaan uit de drie eilanden Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg en zijn onderling verbonden door de Eilandenboulevard. Bij het bestuderen van elk van de eilanden is opgevallen dat ieder eiland vanaf zijn ontstaan een eigen karakter heeft. Dit komt doordat elk eiland een eigen invulling had en nog steeds heeft.

ga naar project
Transformatie van een voormalige school

Deze school in het Regentessekwartier in Den Haag  wordt al een tijd niet meer gebruikt als school en wordt nu getransformeerd naar woningen.

ga naar project
Wonen in een uniek Rijksmonument, het Spaanse Hof, in centrum Den Haag

In 2017 zijn we gestart met het plan voor transformatie van dit monumentale kantoor naar stadsappartementen. De vergunning is verleend en de verwachting is dat de woningen binnenkort gereed zijn.

In zijn huidige vorm is het monument een geheel onderkelderd 2-laags gebouw met een omlopend schilddak waarvan het middelste deel een plat dak. Het gebouw heeft een complexe structuur en bouwgeschiedenis. De structuur doet vermoeden dat het pand is samengesteld uit twee huizen en een steeg. De kern van het gebouw bestaat uit het middeleeuwse Huis van Assendelft dat gebouwd is in 1469.

ga naar project