ga terug naar projectenoverzicht

Vervallen vastgoed verduurzamen voor de toekomst!

Oude leegstaande panden herbestemmen, verduurzamen en tegelijk wat doen tegen de woningnood. Samen met onze opdrachtgevers werken we aan de stad en blazen we oude bebouwing weer nieuw leven in!

Zo ook bij dit leegstaande kantoor aan de Voordam 11 en 12 in de binnenstad van Alkmaar. Het kantoor ligt tegenover het Waagplein, bestaat uit twee monumentale panden en is lokaal vooral bekend van de Alkmaarsche Courant.

Project: 21427
Jaar: 2023
Locatie: Alkmaar
Omschrijving: Vervallen vastgoed herbestemmen en verduurzamen
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, ontwerp

Bij een monument is de eerste stap een monumentale waardestelling. Aan de hand daarvan kijken we waar aanpassingen mogelijk zijn. In de loop van de tijd zijn er bij beide panden zowel binnen als buiten veel aanpassingen gedaan. Veel details zijn verloren gegaan en de monumentale waarde zit hem dus vooral in de gevels en de structuur van het pand. Ook deze structuur is door allerlei doorbraken en toevoegingen verloren gegaan. In ons ontwerp hebben we getracht vooral de structuur van de twee panden en de daarbij behorende indeling weer te herstellen.


2-voordam-alkmaar-768x525

Naast de monumentale waardestelling, bepaalt vooral het bestemmingsplan wat er mogelijk is. De panden lopen op de begane grond diep naar achteren door. Er is weinig daglicht. Binnen het bestemmingsplan is wonen op de begane grond niet mogelijk terwijl hier dus juist veel vierkante meters zijn. Naar vooroverleg met de gemeente is wonen op de begane grond toch toegestaan. Door het toevoegen van een grote patio in de aanbouw komt er extra licht naar binnen en is de begane grond geschikt gemaakt voor bewoning.

4-voordam-alkmaar-525x768

Uiteraard zijn de oude klassieke gevels behouden. Via de bestaande entree loopt een gang naar de patio waar de achterste woningen worden ontsloten. Via een centrale trap wordt de bovenwoning ontsloten. Zo worden er in totaal negen 2- en 3-kamer woningen gerealiseerd van gemiddeld circa 60 vierkante meter gebruiksoppervlak. De woningen worden verduurzaamd. De twee achterste woningen op de begane grond hebben een kleine stadstuin met een achterom naar de Achterdam. Een bijzonder detail is het dubbelhoge glas-in-lood raam dat ligt aan de patio en het centrale trappenhuis.

Op dit moment ligt de vergunning ter inzage. Verwacht wordt dat er binnenkort gestart wordt met bouwen.

Heb je ook (ver)bouwplannen in Alkmaar of in de omliggende omgeving? Kom naar ons inloopspreekuur in de telefooncentrale aan de Koelmalaan 350.


5-voordam-alkmaar-525x768