Wij transformeren en herbestemmen monumenten!

Plan van aanpak

Het aanpassen van monumenten voor een nieuwe bestemming en gebruik is een dagelijkse opgave voor ons. Wij werken aan diverse Rijksmonumenten en Gemeentelijke monumenten. Ons plan van aanpak is zorgvuldig en met de nodige aandacht voor het monument. Echter verliezen wij de wensen en eisen voor de toekomstige gebruiker niet uit het oog. 

Voor een goede planvorming is het van belang dat er eerst een cultuurhistorische rapportage gemaakt wordt van het pand. In deze rapportage zijn de kwaliteiten van het monument geanalyseerd en aan het licht gebracht. De cultuurhistorische rapportage vormt de basis voor de verdere planvorming. 

Uiteraard wordt er ook rekening gehouden met de wensen van de nieuwe gebruiker en de eisen van de huidige tijd qua comfort, duurzaamheid en gebruik. Het is onze taak om de verschillende wensen en eisen samen te brengen in een harmonisch geheel.

monument0630-1200x500

Er is veel mogelijk met monumenten

Het is een misverstand dat er niets veranderd kan worden aan een monument. Integendeel. Bij een goede analyse en onderbouwing en een zorgvuldige aanpak is er vaak veel mogelijk. Zodoende zijn monumenten wel degelijk aan te passen aan de eisen van deze tijd. Denk hierbij aan het toevoegen van terrassen, extra gevelopeningen en in sommige gevallen zelfs aan het toevoegen van extra bouwvolume. Ons project aan de Herengracht in Den Haag is hier een goed voorbeeld van. Dit monument is voorzien van een twee laags dakopbouw. Wij hebben ervaring met een grote variatie aan typologieën variërend van woonhuizen, landhuizen, een watertoren, kantoorgebouwen, voormalige kerken en industrie gebouwen.

Monumenten duurzaam aanpassen

Veel monumenten voldoen niet aan de huidige eisen voor wat betreft comfort en gebruik. Om deze reden hebben wij diverse woonhuizen en voormalige kantoren verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt. Dit varieert van kleine ingrepen ten behoeve van het na-isoleren van bestaande ramen en deuren tot het volledig na-isoleren van de gehele woning. Een interessant voorbeeld hiervan is ons project Helena Anna Hof in Wassenaar. Deze woning is volledig gerenoveerd en na-geïsoleerd en voorzien van hoogwaardige installaties.

Heb je een monument?

Of jouw woning of pand een monument is kun je nagaan via de website van de jouw gemeente. Vaak is er ook aanvullende informatie te vinden met daarbij al een eerste aanduiding van de monumentale onderdelen van het pand. Ook op de landelijke website monumenten.nl is na te gaan of jouw pand monumentaal is. Wij helpen je graag om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor jouw monument. Je kunt hiervoor langskomen op ons inloopspreekuur.

monument17447-1024x568 monument14221-1024x568 monument21409-1024x568
87-1-20449-koninginnegracht-63-64-1200x600
Transformatie van Rijksmonument tot acht statige woningen

Het pand aan de Koninginnegracht bestaat uit een Gemeentelijk monument en een Rijksmonument, welke in het verleden verbouwd zijn en zijn samengevoegd tot één pand. Het pand werd toentertijd gebruikt als ambassade. Wij hebben het gebouw getransformeerd naar acht ruime high-end woningen.

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
97-1200-600-raamstraat-2
Transformatie van binnenstedelijke rijksmonumenten naar 15 appartementen

Drie rijksmonumenten in de binnenstad van Den Haag zijn in opdracht van 070vastgoed getransformeerd van een grote meubelzaak naar 15 appartementen voor de verhuur.

We hebben ons ingezet om de monumentale details van het pand zoveel mogelijk te behouden en herstellen. Daardoor zijn in de appartementen nog de oude spanten, schoorsteenmantels en/of plafonds zichtbaar. Op deze manier dragen wij ons steentje bij om woningen toe te voegen aan de woningmarkt, zonder het karakter van de originele architectuur te verliezen.

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
1-23149-1200x600
Herbestemming Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal

Door het teruglopende kerkbezoek van de Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal zijn de huidige onderhoudslasten niet meer op te brengen. Daarom dient de kerk een nieuwe bestemming te krijgen. Wij hebben een plan ontwikkeld die een totaaloplossing presenteert voor het gehele ensemble.

ga naar project
1-22311-1200x600
Stadsherberg de Berckepoort: het visitekaartje van Dordrecht

Midden in het cultureel uitgaansgebied van Dordrecht ligt de Berckepoort, bijzonder erfgoed gevormd door de jaren heen. De Berckepoort bestaat uit meerdere panden van verschillende tijdslagen gelegen aan het Statenplein en de winkelstraat Voorstraat. De gemeente Dordrecht besloot dat het tijd werd voor en nieuwe herbestemming voor de Berckepoort. Wij zijn gevraagd om een visieplan te ontwikkelen.

ga naar project
1-21431-1200x600
Woonzorgcomplex in Capelle aan den IJssel

Het ensemble aan de 's-Gravenweg in Capelle aan den IJssel bestaat uit een oude boerderij en wagenschuur. Door de jaren heen zijn er plannen gemaakt om beide monumenten, de boerderij en wagenschuur, te restaureren, de wagenschuur te herbouwen en een nieuwbouwblok toe te voegen. De drie gebouwen zullen samen een modern woonzorgcomplex vormen.

ga naar project
1-groot-haesebroekseweg-21409-1200x600
Transformatie voormalig postkantoor in Wassenaar

Aan de Groot Haesebroekseweg in Wassenaar staat dit prachtige monumentale pand. Het voormalige post- en telegraafkantoor is getransformeerd naar een luxe woning. De oude details van het monument zijn nog goed zichtbaar. Zo is rondom de woning een basement van bakstenen te zien met hierboven, ook in baksteen, een sierlijke rand.

ga naar project
1-16332-kruisstraat-10-1200x600
Splitsing Rijksmonument in Leiden

In het centrum van Leiden hebben wij dit Rijksmonument uit 1650 gesplitst naar twee woningen. De begane grond woning heeft een kleine patio gekregen. Het dubbele bovenhuis heeft een dakterras. De monumentale status maakte van de woningsplitsing een echte puzzel. Hierbij moest goed afgewogen en gemotiveerd worden welke aanpassingen wel of niet werden gedaan. Voor de splitsing hebben wij de bouwtekeningen gemaakt ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning bij de gemeente Leiden.

ga naar project
Ruim en luxe wonen in een loft!
ga naar project
98-1-22136-balistraat-83-1200x600
Van voormalig koetshuis tot high-end woningen

Het voormalig koetshuis behorende bij een Rijksmonument aan de Koninginnegracht. Het koetshuis werd gebruikt als overdekte parkeerplaats voor de ambassade. Nadat de ambassade was vertrokken uit het pand aan de Koninginnegracht is het koetshuis getransformeerd naar twee luxe stedelijke woningen.

ga naar project
1-duurzaam-voordam-alkmaar-1200x600-1
Vervallen vastgoed verduurzamen voor de toekomst!

Oude leegstaande panden herbestemmen, verduurzamen en tegelijk wat doen tegen de woningnood. Samen met onze opdrachtgevers werken we aan de stad en blazen we oude bebouwing weer nieuw leven in!

Zo ook bij dit leegstaande kantoor aan de Voordam 11 en 12 in de binnenstad van Alkmaar. Het kantoor ligt tegenover het Waagplein, bestaat uit twee monumentale panden en is lokaal vooral bekend van de Alkmaarsche Courant.

ga naar project
1-20186-1200x600
Herstelwerkzaamheden aan St. Jacobstoren

In opdracht van de gemeente Den Haag hebben wij een vergunning aangevraagd voor de herstelwerkzaamheden aan de St. Jacobstoren in Den Haag. De St. Jacobskerk is een Rijksmonument. De herstelwerkzaamheden behelzen het vervangen van de klokkenstoel, gedateerd uit de jaren ’50, en de klepels van de monumentale klokken.

ga naar project
Van monumentaal pakhuis naar cultureel centrum

Dit monumentale pakhuis aan de Marksteeg ligt midden in het Cultuurkwartier van Leiden. In combinatie met de ruimte opzet van het pand biedt dit een unieke mogelijkheid voor een transformatie naar een cultureel centrum. 

ga naar project
1-21336-javastraat-12-1200x600
Monumentaal pand getransformeerd naar kantoor en woningen

Dit prachtige monumentale pand uit circa 1860 aan de Javastraat in Den Haag is getransformeerd naar een kantoor en twee woningen. Voor het bovenste appartement is een buitenruimte gecreëerd door middel van een inpandig dakterras.

ga naar project
Monumentaal pakhuis Amsterdam
ga naar project
Energiezuinige renovatie rijksmonument Helena Anna Hof

Voor dit rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het pand. Het landhuis wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Nieuwe appartementen op een historische locatie in het stadshart van Den Haag

Op het binnenterrein van dit hofje zijn de oude stallen getransformeerd naar twee unieke stadswoningen. 

De grootste uitdaging was een passend ontwerp voor de drielaags woning in de Juffrouw Idazaal. Een ruimtelijke oplossing met een bijzondere trap en glazenvloeren hebben de bestaande ruimte omgeturnd in een unieke stadswoning midden in het centrum van Den Haag.

ga naar project