Het aanpassen van monumenten voor een nieuwe bestemming en gebruik is een dagelijkse opgave voor ons. Wij werken aan diverse Rijksmonumenten en Gemeentelijke monumenten. Ons plan van aanpak is zorgvuldig en met de nodige aandacht voor het monument. Echter verliezen wij de wensen en eisen voor de toekomstige gebruiker niet uit het oog.
Voor een goede planvorming is het van belang dat er eerst een cultuurhistorische rapportage gemaakt wordt van het pand. In deze rapportage zijn de kwaliteiten van het monument geanalyseerd en aan het licht gebracht. De cultuurhistorische rapportage vormt de basis voor de verdere planvorming.
Uiteraard wordt er ook rekening gehouden met de wensen van de nieuwe gebruiker en de eisen van de huidige tijd qua comfort, duurzaamheid en gebruik. Het is onze taak om de verschillende wensen en eisen samen te brengen in een harmonisch geheel.
Het is een misverstand dat er niets veranderd kan worden aan een monument. Integendeel. Bij een goede analyse en onderbouwing en een zorgvuldige aanpak is er vaak veel mogelijk. Zodoende zijn monumenten wel degelijk aan te passen aan de eisen van deze tijd. Denk hierbij aan het toevoegen van terrassen, extra gevelopeningen en in sommige gevallen zelfs aan het toevoegen van extra bouwvolume. Ons project aan de Herengracht in Den Haag is hier een goed voorbeeld van. Dit monument is voorzien van een twee laags dakopbouw. Wij hebben ervaring met een grote variatie aan typologieën variërend van woonhuizen, landhuizen, een watertoren, kantoorgebouwen, voormalige kerken en industrie gebouwen.
Veel monumenten voldoen niet aan de huidige eisen voor wat betreft comfort en gebruik. Om deze reden hebben wij diverse woonhuizen en voormalige kantoren verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt. Dit varieert van kleine ingrepen ten behoeve van het na-isoleren van bestaande ramen en deuren tot het volledig na-isoleren van de gehele woning. Een interessant voorbeeld hiervan is ons project Helena Anna Hof in Wassenaar. Deze woning is volledig gerenoveerd en na-geïsoleerd en voorzien van hoogwaardige installaties.
Of jouw woning of pand een monument is kun je nagaan via de website van de jouw gemeente. Vaak is er ook aanvullende informatie te vinden met daarbij al een eerste aanduiding van de monumentale onderdelen van het pand. Ook op de landelijke website monumenten.nl is na te gaan of jouw pand monumentaal is. Wij helpen je graag om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor jouw monument. Je kunt hiervoor langskomen op ons inloopspreekuur.
Energielabel van je huis verbeteren? De duurz...
lees meerBouw update Van Speijkstraat
lees meerVerkoop infodagen Valkenboskerk
lees meerVergunning voor verdichtingsproject in Den Ha...
lees meerDe vergunning is binnen!
lees meerVergunning voor de Valkenboskerk
lees meerWeer splitsen in Den Haag?
lees meerZonnepanelen en een groen dak
lees meerPublicaties in VT-Wonen en Archicomm
lees meerShortstay appartementen in gebruik genomen
lees meerWorkshop voor SmartCirculair Excellencedag
lees meerGoede start van het nieuwe jaar
lees meerOp bouwbezoek aan de Campanulastraat
lees meerJaarverslag Welstand en Monumentencommissie
lees meerBezoek aan de Architectuur Biƫnnale
lees meerTeam Schaeffer verwelkomt nieuwe stagiairs
lees meerHet indrukwekkende transformatieproject aan d...
lees meerToekomstbestendige luxe
lees meerVergunning voor transformatie
lees meerDit voormalig kantoorpand word getransformeer...
lees meerDit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.
ga naar projectOp het binnenterrein van dit hofje zijn de oude stallen getransformeerd naar twee unieke stadswoningen.
De grootste uitdaging was een passend ontwerp voor de drielaags woning in de Juffrouw Idazaal. Een ruimtelijke oplossing met een bijzondere trap en glazenvloeren hebben de bestaande ruimte omgeturnd in een unieke stadswoning midden in het centrum van Den Haag.
ga naar projectDit monumentale pakhuis aan de Marksteeg ligt midden in het Cultuurkwartier van Leiden. In combinatie met de ruimte opzet van het pand biedt dit een unieke mogelijkheid voor een transformatie naar een cultureel centrum.
ga naar projectVoor dit rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het pand. Het landhuis wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.
ga naar projectDrie rijksmonumenten in de binnenstad van Den Haag zijn in opdracht van 070vastgoed getransformeerd van een grote meubelzaak naar 15 appartementen voor de verhuur.
We hebben ons ingezet om de monumentale details van het pand zoveel mogelijk te behouden en herstellen. Daardoor zijn in de appartementen nog de oude spanten, schoorsteenmantels en/of plafonds zichtbaar. Op deze manier dragen wij ons steentje bij om woningen toe te voegen aan de woningmarkt, zonder het karakter van de originele architectuur te verliezen.
ga naar projectHet Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen.
ga naar projectHet is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
ga naar project