ga terug naar projectenoverzicht

Van monumentaal pakhuis naar cultureel centrum

Transformatie in Leiden

Dit monumentale pakhuis aan de Marksteeg ligt midden in het Cultuurkwartier van Leiden. In combinatie met de ruimte opzet van het pand biedt dit een unieke mogelijkheid voor een transformatie naar een cultureel centrum. 

Project: 16143
Jaar: 2016
Locatie: Marktsteeg - Leiden
Omschrijving: Transformatie project waarbij historisch erfgoed wordt hergebruikt voor culturele doeleinden
Werkzaamheden: schetsontwerp

De opgave bestond uit het creëren van een begane grond verdieping voor divers gebruik, variërend van een concept store tot expositie ruimte. Op de eerste verdieping zou een atelier komen en in de kap een flexibele oplossing voor ontmoeting- en concentratieruimten.

16143-bv-pre-website-2017-05-10-doorsnede 16143-bv-pre-website-2017-05-10-plattegrond-bg 16143-bv-pre-website-2017-05-10-plattegrond-1e 16143-bv-pre-website-2017-05-10-plattegrond-2e

In de originele structuur tussen de twee gietijzeren kolommen hebben wij op de begane grond twee elementen ontworpen. Het grote element fungeert als trap, tribune en opslagruimte. Het tweede kleine element staat als een box in de ruimte. Deze box kan middels een hefconstructie getransformeerd worden in een balie. De balie kan fungeren als bar, dj-tafel of expositie element. De twee strakke witte elementen vormen een mooi contrast met de rauwe ruimte.

zijkant-links-768x525-dicht zijkant-links-768x525-open

Boven de trap en de tribune bevindt zich een vide. Het schuine dak boven de vide is opengewerkt met een groot dakraam. Indirect daglicht kan zodoende de begane grond verdieping bereiken. Vanuit de begane grond gezien loop je naar het licht toe wanneer je de trap en tribune bestijgt.

zijkant-rechts-768x525
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Woonark Vinkeveen

Moderne woonark in het hart van het plassengebied in Vinkeveen

ga naar project
Wonen aan het water

een moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar.

ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Huis Maarheeze

In 2007 begonnen wij aan de  grootscheepse restauratie van deze villa. Het Rijksmonument op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal was in redelijke staat. De tuin was echter zeer vervallen. Onze restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur.

ga naar project
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

ga naar project
Verbouwing monumentaal pakhuis Amsterdam
ga naar project