ga terug naar projectenoverzicht

Van monumentaal pakhuis naar cultureel centrum

Transformatie in Leiden

Dit monumentale pakhuis aan de Marksteeg ligt midden in het Cultuurkwartier van Leiden. In combinatie met de ruimte opzet van het pand biedt dit een unieke mogelijkheid voor een transformatie naar een cultureel centrum. 

Project: 16143
Jaar: 2016
Locatie: Marktsteeg - Leiden
Omschrijving: Transformatie project waarbij historisch erfgoed wordt hergebruikt voor culturele doeleinden
Werkzaamheden: schetsontwerp

De opgave bestond uit het creëren van een begane grond verdieping voor divers gebruik, variërend van een concept store tot expositie ruimte. Op de eerste verdieping zou een atelier komen en in de kap een flexibele oplossing voor ontmoeting- en concentratieruimten.

16143-bv-pre-website-2017-05-10-doorsnede 16143-bv-pre-website-2017-05-10-plattegrond-bg 16143-bv-pre-website-2017-05-10-plattegrond-1e 16143-bv-pre-website-2017-05-10-plattegrond-2e

In de originele structuur tussen de twee gietijzeren kolommen hebben wij op de begane grond twee elementen ontworpen. Het grote element fungeert als trap, tribune en opslagruimte. Het tweede kleine element staat als een box in de ruimte. Deze box kan middels een hefconstructie getransformeerd worden in een balie. De balie kan fungeren als bar, dj-tafel of expositie element. De twee strakke witte elementen vormen een mooi contrast met de rauwe ruimte.

zijkant-links-768x525-dicht zijkant-links-768x525-open

Boven de trap en de tribune bevindt zich een vide. Het schuine dak boven de vide is opengewerkt met een groot dakraam. Indirect daglicht kan zodoende de begane grond verdieping bereiken. Vanuit de begane grond gezien loop je naar het licht toe wanneer je de trap en tribune bestijgt.

zijkant-rechts-768x525
verbouwing-groothandel-exterieur-luifel1
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

ga naar project
76a8f57dae18b3745e00289b4079815b37b323bd
Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

ga naar project
exterieur-opgebouwd-kantoorgebouw
Kantoorgebouw opgebouwd

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
10-tranformatie-nieuwesituatie-kantoor-appartementen-1200x600
Transformatie van kantoor naar appartementen

In de gemeente Den Haag is een groot te kort aan hoogwaardige appartementen. Dit bestaande kantoorgebouw aan de Zoutmanstraat biedt de kans om getransformeerd te worden naar een woongebouw. Canopy Investments en Rhodium Real Estate hebben deze kans opgepakt en in samenwerking met ons plannen uitgewerkt voor de transformatie. 

ga naar project
1df408fd3936f5fa021c234c7ca240702f74fa5c
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
1-vogelvlucht-oud-en-nieuw-1200x600
Kantoor naar woongebouw

Het karakteristieke hoekpand op de kruising Anna Paulownastraat - Laan van Meerdervoort in Den Haag is getransformeerd van kantoorgebouw naar een woongebouw. Het gemeentelijk beschermd stadsgezicht in het Zeeheldenkwartier bestond origineel uit twee aparte panden. Deze zijn later samengevoegd. Na de transformatie zijn de verdiepingen weer gescheiden conform de originele situatie. Ten behoeve van de ontsluiting van beide woongebouwen is een nieuwe entree ontworpen in de plint.


ga naar project