Nieuwe woningen op je woonblok

De behoefte aan nieuwe woningen is in Nederland enorm. Bouwen aan de randen van de stad of erbuiten komt niet van de grond. Ontwikkelaars lopen hier onder andere aan tegen hoge grondprijzen, stikstofregels en weerstand van bezwaarmakers. Mede daarom geloven wij dat er nieuwe woningen gemaakt moeten worden in de stad: inbreiden in plaats van uitbreiden.

De minister schrijft in zijn brief van 17 mei 2023 aan de Tweede Kamer dat hij deze situatie onderkent. Als oplossing schrijft hij onder andere dat er woningen gebouwd moeten worden bovenop bestaande woningen. Hij wil dit starten bij corporaties en zo de toon zetten voor de rest van de markt. Wij hebben ruim 20 jaar ervaring met optoppen en pakken graag de handschoen op!

Stec Groep heeft in samenwerking met vijf provincies, Aedes vereniging van woningcorporaties, gemeenten en experts de handreiking voor optoppen opgesteld (mei 2024). Met onze praktijkervaring hebben wij ons steentje kunnen bijdragen. 

Bas van den Broeck: "Het mooie is dat wij dagelijks bezig zijn met optoppen in de praktijk. Wij delen onze ervaringen met gemeenten en initiatiefnemers. Goed om te zien dat er landelijke bewustwording is van de enorme potentie van optoppen!"

1-205161200x500

Onze eerste optopping was het realiseren van een extra verdieping op een woonhuis in 2003. Vervolgens hebben wij vrijwel alle optoppingen in Den Haag gerealiseerd voor stichting ‘Vergroot je woning’, een initiatief van de gemeente Den Haag om gezinnen in de stad te houden. Wij waren in die jaren (2008-2012) erg enthousiast over deze vorm van bouwen en hebben toen de website www.dakopbouwendenhaag.nl in het leven geroepen. Deze site werd een daverend succes. Wij ontwierpen vervolgens zoveel optoppingen, dat de Haagse welstandscommissie gekscherend sprak van ‘de Schaeffer-bouwlaag’.

Inmiddels is onze werkwijze dusdanig geprofessionaliseerd dat wij grootschalige optoppingen van woonblokken realiseren. Vaak valt dit samen met een complete verduurzaming van de onderliggende bouwlagen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Campanulastraat 27-85 in Den Haag.

Wat zijn nog meer de voordelen van inbreiden met behulp van het optoppen van bestaande woonblokken?

  • De impact op de natuur is minder groot dan bij stedelijke uitbreidingen. Buitengebieden blijven behouden.
  • Bouwen op bestaande bebouwing verhoogt de dichtheid van de stad. Hierdoor kunnen bestaande voorzieningen, zoals infrastructuur, winkels, horeca, OV, etc., voortbestaan of nog hoogwaardiger worden.
  • Bouwen op bestaande bebouwing biedt kansen om te vergroenen: de waterberging en de biodiversiteit kunnen gemakkelijk vergroot worden!

Door onze ervaring kunnen wij al in een vroegtijdig stadium aangeven of het optoppen van een woonblok haalbaar is. Wij toetsen de plannen aan landelijke en gemeentelijke regelgeving, bepalen de impact m.b.t. de stikstofregels, de constructie, de bezonningseisen, de parkeerproblematiek, de verduurzamingsopgave en de bouwkosten. Heb je hier interesse in? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

2-prefab-1024x568 3-183251024x568 4-161891024x568
1-duurzaam-1067
Kantoorgebouw opgebouwd

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

ga naar project
1-duurzaam-18325-campanulastraat-27-85-1200x600-1
Modern wonen in jaren ’50 woongebouw

Wat doe je met een leegstaand gebouw uit de jaren ’50 welke niet meer voldoet aan de huidige woonwensen? Met deze vraag zijn we begonnen aan het ontwerp voor dit woongebouw in de wijk Bohemen in Den Haag.

ga naar project
41-tranformatie-architectenbureau-kantoor-1200x600-1
Een harmonieuze transformatie in de Zoutmanstraat

In de gemeente Den Haag is een groot tekort aan hoogwaardige appartementen. Dit bestaande kantoorgebouw aan de Zoutmanstraat biedt de kans om getransformeerd te worden naar een woongebouw. Canopy Investments en Rhodium Real Estate hebben deze kans opgepakt en in samenwerking met ons plannen uitgewerkt voor de transformatie. 

ga naar project
9-transformatie-kantoor-naar-short-stay-appartementen-1200x600
Van kantoor naar stijlvolle short-stay appartementen

Dit voormalige kantoorpand aan de Mauritskade in Den Haag is met een slim ontwerp omgebouwd tot een short-stay appartementencomplex. De uitdaging lag hierbij in het creëren van appartementen met genoeg licht en ruimte. Door creatief en efficiënt om te gaan met de ruimte hebben we per verdieping drie appartementen kunnen realiseren. Daarbij is er een dakopbouw ontworpen om het oppervlak te vergroten. Door de appartementen te laten verspringen komt in ieder appartement de optimale hoeveelheid licht binnen. Het resultaat is een aangename leefomgeving.

ga naar project
15-valkenboskerk-kruispunt-1200x600-1
Wonen in de Valkenboskerk

De vooroorlogse Valkenboskerk (1929) in Den Haag wordt getransformeerd tot woongebouw. De kracht van het ontwerp is de perfecte balans tussen het behoud van het kerkgebouw als geheel en de kwaliteit van de individuele woningen.

De 36 gecreëerde woningen zijn zo gesitueerd dat ze in de gevel vrijwel onzichtbaar zijn. De originele hoofdingangen van de kerk blijven behouden, wat van grote waarde is voor de bewoners van de wijk die vroeger de kerk bezochten. De iconische sacrale hoogte van het kerkgebouw blijft behouden in het atrium, het hart van de kerk. Via een aansluitende gang zijn de afzonderlijke woningen toegankelijk.

ga naar project
21030-st-tek-rvt-2022-05-19-aov-zs-ec-laatse-16-photo-1
Verdichten is duurzaam gebruik maken van de ruimte!

Binnen de stad liggen er altijd kansen voor verdichting. In plaats van de stad verder te laten uitdijen, maken we graag optimaal gebruik van reeds bebouwde ruimte. Dit is pas duurzaam! Daarnaast gaat het vaak om kwalitatief laagwaardige bouw die wordt vervangen door hoogwaardige bouw. Hierdoor wordt het aangezicht van de straat en daarmee de leefbaarheid verbeterd!


ga naar project
zinc-dakopbouw-kantoor-1200x600-buiten
Veel daglicht en extra ruimte voor kantoorpand in Scheveningen

Op loopafstand van het Scheveningse strand naar je werk gaan, wie wilt dat nou niet? Daarom werd het voor onze opdrachtgever eind 2017 tijd om serieus te gaan nadenken over het uitbreiden van zijn kantoor. Dit werd het startpunt van een uitgebreid proces van overleg over wensen en mogelijkheden tot het vergroten van dit honderd jaar oude pand. Een goede drie jaar later kan het resultaat in gebruik genomen worden.

ga naar project
1100-uo-pre-2013-10-08-beurs-06201200x60020-20slider-2
Elegante dubbele dakopbouw in Scheveningen

Wij hebben op een hoekpand in Scheveningen voor twee woningen een dakopbouw verzorgd. De optopping is in een moderne stijl ontworpen, maar door de gevel iets terug te leggen en door het ritme van de ramen door te voeren, sluit deze zeer goed aan bij de bestaande bebouwing. 

ga naar project
4-shortstay-hotel-transformatie-den-haag-1200x600
Van oud kantoor naar een eigentijds short stay hotel

Een nieuw hip Short Stay hotel in het centrum van de stad. Dit oude kantoorpand op de hoek van de Scheepmakkersstraat met de Weteringkade wordt omgetoverd tot een hotel met daarin 29 hotelkamers. Om dit voor elkaar te krijgen komen er twee extra lagen op de huidige bebouwing en wordt de kelder vergroot.

ga naar project
render-1-1200x600
Twee extra woonlagen voor flatgebouw

Dit pand uit 1941 aan de Zwolsestraat in Den Haag bestaat uit drie verdiepingen en een hoge, maar ongebruikte kap. De transformatie van deze flat houdt in dat de kapverdieping wordt verwijderd. Vervolgens wordt er een nieuwe verdieping opgemetseld, welke weer wordt voorzien van een kap. Zowel in deze nieuwe laag als in de kap worden appartementen gemaakt. 

Op deze manier worden er over het 75 meter lange woongebouw in totaal 19 duurzame woningen toegevoegd, waarbij ook gelijk de bestaande woningen in het pand worden verduurzaamd. Ook worden de ruimtes van de portier, gelegen naast de voordeur, getransformeerd tot tweelaagse starterswoningen. 

ga naar project
Ruim en luxe wonen in een loft!

Grote hoge loftachtige ruimtes achter een karakteristieke voorgevel kenmerken de transformatie van dit monumentale pakhuis in het centrum van Den Haag.

Het gesloten monumentale karakter van de voorgevel is extra benadrukt door achter de voorgevel een 12 meter hoog atrium met groot daklicht te maken. Stel je voor, je komt binnen door een zware monumentale deur in een voorgevel met nauwelijks ramen en ineens sta je in een 12 meter hoog en licht atrium! Vanuit deze ruimte ga je verder met de lift naar je loft. Vanuit de lift kom je in je loft en heb je een mooi uitzicht over het groene en rustige binnenterrein. Rust midden in de stad!

ga naar project
Optoppen en verduurzamen bouwblok in Amsterdam

Nieuwe woningen creëren door verdichting op bestaande bebouwing. Dat was de opgave waar wij mee begonnen. Daarbij was er een duidelijk doel: de nieuwe woningen moesten hoogwaardig ontworpen worden en de bestaande bewoners van het pand moesten erop vooruitgaan.Op het bestaande jaren ’70 bouwblok wordt een nieuwe bouwlaag toegevoegd.

ga naar project
1-21511-1200x600
Nieuwe kapverdieping met historische verwijzing

Het Buitenmuseum

Het huis van Jan van Goyen en Jan Steen aan de Dunne Bierkade 16a is door de eeuwen heen veel veranderd. Wij zagen aanleiding voor een kapverdieping in een schilderij van een historisch perspectief van de Dunne Bierkade.

ga naar project
nieuwbouw-hotel-1200x600-c-new
Nieuwbouw hotel op een aantrekkelijke locatie in Den Haag

In de huidige situatie bevindt zich op deze projectlocatie een woning van drie bouwlagen. De locatie ligt op korte loopafstand van het strand van Scheveningen en leent zich daarom perfect voor het transformeren van de woning naar hotelfunctie. Wij hebben een studie gedaan naar de mogelijkheden voor deze transformatie.

ga naar project
1-duurzaam-20516-prins-hendrikplein-2-82-leidschendam-1200x600
Duurzame optopping galerijflats

Met het optoppen van deze drie galerijflats aan het Prins Hendrikplein in Leidschendam creëren wij 20 nieuwe woningen. De extra bouwlaag zorgt voor een vernieuwde frisse uitstraling van de bestaande gebouwen.

ga naar project
14023-uo-pre-2018-09-18-1200x600
Binnenstedelijk transformeren: bouwen op een poort

In de Haagse wijk Transvaal is een groot gebied getransformeerd door de oude bebouwing te slopen en grote nieuwbouwcomplexen te realiseren. In dit transformatiegebied is een oude poort tussen de nieuwbouw bewaard gebleven. Aan ons is gevraagd een transformatieplan op te stellen voor deze Reypoort.

ga naar project
67-dakopbouw-nieuw-apartement-1200x600-a
Moderne glazen dakopbouw, met prachtig uitzicht

In het Haagse Duinoord hebben wij deze moderne dakopbouw ontworpen. De optopping bevind zich op een kruising aan de Groot Hertoginnelaan, hierdoor heb je een prachtig uitzicht over de stad. Door het vele glas, met de openen vouwdeuren die toegepast zijn, kan je vanuit alle hoeken van dit uitzicht genieten.

ga naar project
vna-web-1200x600
Transformatie hotel in Scheveningen

Een van de meest gewilde vakantielocaties van Den Haag is natuurlijk het strand van Scheveningen. Dit oude hotel aan de Keizerstraat voldeed wat betreft de locatie dan ook aan de eisen, maar van binnen was het verouderd en door leegstand verslechterd. Daarnaast is er door de jaren heen heel wat veranderd aan dit pand uit het begin van de 20e eeuw. De oude detaillering is verloren gegaan, met deze transformatie herstellen we een deel van deze oude details en voegen extra ruimte toe.

ga naar project