ga terug naar projectenoverzicht
Project: 1067
Jaar: 2010
Locatie: De top van Bisschoff - Hengelo
Omschrijving: Prijsvraag - De top van Bisschoff

Kantoorgebouw opgebouwd

Drie extra bouwlagen

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

exterieur-opgebouwd-kantoorgebouw

"Een unieke binnenstedelijke woonbeleving"

De moderne karakteristieke betonstructuur op de hoek van het gebouw wordt behouden. Deze betonstructuur is door zijn eenvoud en transparantie tijdloos en nog steeds functioneel als winkelgevel. De meer gesloten traditionele baksteen gevel is gedateerd en biedt weinig mogelijkheden. Voor de uitbreiding zijn de bestaande stalen draagstructuur en de baksteengevel gesloopt. De nieuwe semitransparante baksteenschil, refereert aan de authentieke verhouding tussen beton en metselwerk maar contrasteert in detaillering en verschijningsvorm. 


bestaand-gevelaanzicht-opgebouwd-kantoorgebouw nieuw-gevelaanzicht-opgebouwd-kantoorgebouw

De nieuwe bovenwereld bestaat uit woningen die bestemd zijn voor ouderen. De binnenstedelijke ligging en de mogelijkheid om dienende functies te realiseren maakt het gebouw ideaal voor deze doelgroep. De ouderenwoningen zijn via loopbruggen en vides verweven met de commerciële en dienende functies in het gebouw. Het atrium en het daklandschap zorgen voor een unieke, binnenstedelijke woonbeleving. Het daklandschap bestaat uit een vegetatiedak en een atrium.

3d-exterieur-opgebouwd-kantoorgebouw

Het vegetatiedak houdt het water vast en het overschot aan water wordt gebruikt voor de begroeiing in het atrium en het doorspoelen van de toiletten. In de zomermaanden werkt het atrium als een zonneschoorsteen. Koele lucht wordt via de publieke ingang aangezogen. In de koude maanden werkt het atrium als bufferzone tussen de koude buitenlucht en de warme woningen. Het warme atrium maakt het mogelijk om het hele jaar door naar ‘buiten’ te gaan.

exterieur-vegetatiedak-opgebouwd-kantoorgebouw
interieur-atrium-opgebouwd-kantoorgebouw
Wonen met een fantastisch uitzicht over Den Haag!

Herontwikkeling van kantoren naar wonen is hot. De herontwikkeling van dit binnenstedelijke kantoor in het Zeeheldenkwartier in Den Haag naar woningen past binnen deze trend. Naast herontwikkeling van een bestaand volume wordt er ook programma op het bestaande volume toegevoegd. 

Het bestaande bouwvolume is opgewaardeerd, maar blijft in uiterlijk vrijwel in tact. De extra verdiepingen op het bestaande volume, de verdiepingen die over de stad heen kijken, zijn heel open. Per verdieping verspringt de gevel. De toevoeging krijgt zo een speels uiterlijk en doet niet massief aan. Met dit plan worden 28 woningen van afwisselend formaat met eigen buitenruimte gecreëerd. 

Gedaan in opdracht van 070Vastgoedmanagement en Langeveld van den Heuvel Vastgoed.

ga naar project
Hellingbaan Scheveningen

Aan ons is gevraagd een ontwerp te maken voor de entree van het ‘Centrum voor jeugd en gezin’. De hellingbaan is vormgegeven als een slang die door het gras omhoog slingert. Zowel valide als minder valide kinderen maken van deze hellingbaan gebruik. In de slang zijn een speelplaats en een fietsenstalling geïntegreerd. De hellingbaan heeft deze slingerende vorm gekregen om een bezoek aan het ‘Centrum voor jeugd en gezin’ een prettige ervaring te maken voor de jonge bezoekertjes van het centrum.

ga naar project
Kunstroute Amsterdam

In opdracht van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Centrum, maakten wij een ontwerp voor een kunstroute aan de Kattenburgerstraat.

In diverse brainstormsessies met de door Wiseguys geselecteerde kunstenaars zijn de kunstwerken tot stand gekomen. Wij hebben de kunstwerken vervolgens op tekening uitgewerkt. Met behulp van deze tekeningen zijn de vergunningen aangevraagd.

ga naar project
Eigentijdse verbouwing van woonark

Het project betreft een verbouwing van een enkellaagse woonark in Rotterdam. De oude woonark was voorzien van horizontale grijze kunststof beplating en witte kozijnen. Ons ontwerp geeft een split-level aan de woonark. Op de bovenverdieping bevindt zich de woonruimte, terwijl de slaapkamers onderin de betonbak liggen.

ga naar project
Transformatie van kantoor naar hotel

Vernieuwd gemeentelijk beleid voor de Plaspoelpolder en de vele leegstaande kantoren biedt kansen voor herontwikkeling en transformatie van bestaand vastgoed. The Young Group ziet deze kansen en heeft dit vertaald in de transformatie van dit kantoorpand aan de Volmerlaan naar een hotel met nevenfuncties. De kwaliteiten van het bestaande pand zijn gecombineerd met een aantal krachtige nieuwe toevoegingen. 


ga naar project
Transformatie van kantoor naar appartementen

In de gemeente Den Haag is een groot te kort aan hoogwaardige appartementen. Dit bestaande kantoorgebouw aan de Zoutmanstraat biedt de kans om getransformeerd te worden naar een woongebouw. Canopy Investments en Rhodium Real Estate hebben deze kans opgepakt en in samenwerking met ons plannen uitgewerkt voor de transformatie. 

ga naar project
Kantoor naar woongebouw

Het karakteristieke hoekpand op de kruising Anna Paulownastraat - Laan van Meerdervoort in Den Haag is getransformeerd van kantoorgebouw naar een woongebouw. Het gemeentelijk beschermd stadsgezicht in het Zeeheldenkwartier bestond origineel uit twee aparte panden. Deze zijn later samengevoegd. Na de transformatie zijn de verdiepingen weer gescheiden conform de originele situatie. Ten behoeve van de ontsluiting van beide woongebouwen is een nieuwe entree ontworpen in de plint.


ga naar project
Van garage naar loftwoningen

Het garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin. Aan de achterzijde bevindt zich een kelder over de gehele breedte van het gebouw.


ga naar project
Nieuwbouw woonark

In Waterland hebben wij een ontwerp gemaakt voor een dubbellaagse woonark met een gevelbekleding van Corten staal. 

ga naar project
Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

ga naar project
Boten- & clubhuis scouting Pocahontas

In opdracht van Scouting Pocahontas is zowel het clubhuis als het botenhuis gerealiseerd. Het botenhuis staat aan de rand van het water en heeft een hijsbalk waarmee boten uit het water direct naar binnen kunnen worden gehesen. De vorm van het botenhuis verwijst enerzijds naar een omgekeerde boot en anderzijds naar een tent. Een vorm die volgens ons het best past bij deze scoutingvereniging. Door gebruik te maken van een gestandaardiseerde bouwmethode is er gebouwd binnen een minimaal budget.  Voor dit project zijn wij genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2016.

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Monumentaal pakhuis Amsterdam

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

ga naar project
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Duinvilla Wassenaar

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

ga naar project