Duurzaam bouwen

De bestaande gebouwde omgeving is de oplossing!

Zoveel mogelijk gebruikmaken van het bestaande, dat is voor Studioschaeffer duurzaam bouwen. Door creatieve herbestemming van bestaande gebouwen proberen wij op een hoogwaardige wijze meer mensen gebruik te laten maken van de bestaande sociale en fysieke netwerken. Op deze wijze willen wij bijdragen om de druk op de natuur te verlichten.

In de basis gaan wij bij iedere opgave uit van een low-tech benadering. Onze uitdaging is om meer te bereiken met minder techniek. Dit begint met een optimale ruimtelijke oplossing met de juiste oriëntatie. Wij zetten onze ontwerpkracht in om koelen en verwarmen zoveel mogelijk te reduceren

1-duurzaamproject18560

Samen verduurzamen

Wij hebben een open en onderzoekende houding ten opzichte van duurzaamheid. We zijn altijd op zoek naar nieuwe inzichten en slimme oplossingen. We werken daarom graag samen met onze opdrachtgevers, de eindgebruikers en andere bouwpartners. Zo leren we van elkaar en komen we samen tot de beste resultaten.

Trias energetica

De trias energetica gebruiken wij als strategie om energiebesparende maatregelen samen te laten werken. Het beperken van de energievraag (stap 1 in de strategie) is voor ons als ontwerpers de meest interessante en uitdagende stap. Ontwerpvraagstukken hebben o.a. betrekking op oriëntatie, het voorkomen van hittestress en de wijze van na-isoleren. Al deze onderdelen hebben invloed op de uitstraling, het gebruik en beleving van het gebouw voor zowel de eindgebruiker als de omgeving. Wanneer de energievraag maximaal is beperkt dan komen wij bij stap 2, het inzetten van hernieuwbare energie. Dankzij de snelle productontwikkeling van bijvoorbeeld het opwekken van zonne-energie in gevels en daken is dit ook steeds meer een integraal onderdeel van onze ontwerpopgave. Door gebruik te maken van slimme meters en door ruimten te zoneren proberen wij de gebruikers een handje te geven bij efficiënt energiegebruik, de derde en laatste stap van de trias energetica.

Groen voor een leefbare stad

Groene gevels en daken zorgen voor minder hittestress, dragen bij aan de waterbufferring, de biodiversiteit en een hogere isolatiewaarde. In de bestaande omgeving is het toepassen van groen ook een uitdagend onderdeel. Bij groene daken is de draagkracht van bestaande constructies een belangrijke factor. Diep groen is niet altijd haalbaar wij werken in dat geval met lichtgewicht sedumdaken. Groene gevels vragen om de juiste beplanting per gevel oriëntatie en een goed onderhoudsplan. Het toepassen van groen in onze ontwerpen is niet alleen bedoeld voor het welbevinden van de gebruiker maar ook voor de omgeving. Op deze wijze proberen wij bij te dragen aan een leefbare stad.

Duurzaamheidscoaches 

Onze duurzaamheidscoaches adviseren diverse opdrachtgevers vroegtijdig met een energieconcept voor hun gebouw. Aan bod komen slimme low-tech oplossingen zoals na-isolatie, zonwering en nachtventilatie. Wij inventariseren de installatie opties en denken mee over energiezuinig gebruikmaken van het gebouw met oog voor specifieke wensen en gewoonten van de eindgebruiker. Ons streven is echt maatwerk te leveren.

De duurzaamheidscoaches rekenen een concept energielabel uit van zowel de bestaande als nieuwe situatie. Deze tool wordt tijdens het ontwerpen gebruikt om te zien welke onderdelen de grootste impact zullen hebben.

Het energieconcept vormt dan ook samen met het ruimtelijk ontwerp de basis voor onze projecten. Op deze wijze kun je op Studioschaeffer rekenen wanneer jij duurzaam wilt bouwen.

3-groendak 2-triasenergetica 4-duurzaamheidscoaches
Hergebruik is duurzaam gebruik

Dit prachtige klassieke kantoor in het Statenkwartier aan de Scheveningseweg is getransformeerd naar wonen. 

Bestaande bebouwing nieuw leven inblazen en tegelijkertijd de hoognodige woningen toevoegen aan de Haagse woningvoorraad. Dat is pas duurzaam! Duurzaam hergebruik en duurzaam ruimtegebruik. 


ga naar project
1-duurzaam-21030-s-gravenweg-454-rotterdam-1200x600
Oude villa maakt plaats voor nieuwbouwcomplex tussen het groen

Op de grens van Kralingen en ’s Graveland, net buiten Rotterdam, maakt een oude villa plaats voor een nieuwbouwcomplex tussen het groen. In dit pand is ruimte voor dertien villa-appartementen.

Het geheel zal gebruikmaken van warmte/koude-opslag en zo gasloos blijven. De appartementen zijn voorzien van een eigen terras of privé tuin. Daarnaast is er toegang tot een collectieve tuin. Bewoners hebben beschikking over parkeerplaatsen en een eigen berging.

ga naar project
1-duurzaam-20516-prins-hendrikplein-2-82-leidschendam-1200x600
Duurzame optopping galerijflats

Met het optoppen van deze drie galerijflats aan het Prins Hendrikplein in Leidschendam creëren wij 20 nieuwe woningen. De extra bouwlaag zorgt voor een vernieuwde frisse uitstraling van de bestaande gebouwen.

ga naar project
De meest duurzame vorm van bouw is geen bouw

Door bestaande leegstaande gebouwen een nieuwe functie te geven behaal je meerdere duurzame voordelen. Zo ook in dit ontwerp waarbij wij een bestaande scheepswerf getransformeerd hebben tot loftachtige woningen. Door de bestaande materialen her te gebruiken en een leegstaande plek weer leefbaar te maken, bouwen we duurzaam.

ga naar project
render-1-1200x600
Twee extra woonlagen voor flatgebouw

Dit pand uit 1941 aan de Zwolsestraat in Den Haag bestaat uit drie verdiepingen en een hoge, maar ongebruikte kap. De transformatie van deze flat houdt in dat de kapverdieping wordt verwijderd, een nieuwe verdieping wordt opgemetseld, elke weer wordt voorzien een kap. Zowel in deze nieuwe laag als in de kap worden appartementen gemaakt. 

Op deze manier worden er over het 75 meter lange woongebouw in totaal 19 duurzame woningen toegevoegd, waarbij ook gelijk de bestaande woningen in het pand worden verduurzaamd. Ook worden de ruimtes van de portier, gelegen naast de voordeur, getransformeerd tot tweelaagse starterswoningen. 

ga naar project
Verdichten is duurzaam gebruik maken van de ruimte

Binnen de stad liggen er altijd kansen voor verdichting. In plaats van de stad verder te laten uitdijen, maken we graag optimaal gebruik van reeds bebouwde ruimte. Dit is pas duurzaam! Daarnaast gaat het vaak om kwalitatief laagwaardige bouw die wordt vervangen door hoogwaardige bouw. Hierdoor wordt het aangezicht van de straat en daarmee de leefbaarheid verbeterd!

ga naar project
Energiezuinige renovatie rijksmonument Helena Anna Hof

Voor dit rijksmonument in Wassenaar werden wij gevraagd om een plan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het pand. Het landhuis wordt gekenmerkt door een grote rieten kap en robuuste gevelmaterialen. De wens van de bewoner was om de stookkosten omlaag te krijgen en de duurzaamheid van het pand te verhogen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om meer daglicht toe te laten in de woning.

ga naar project
1-duurzaam-18325-campanulastraat-27-85-1200x600-1
Modern wonen in jaren ’50 woongebouw

Wat doe je met een leegstaand gebouw uit de jaren ’50 welke niet meer voldoet aan de huidige woonwensen? Met deze vraag zijn we begonnen aan het ontwerp voor dit woongebouw in de wijk Bohemen in Den Haag.

ga naar project
Een oude garage duurzaam renoveren

Een oude garage renoveren tot een luxueus appartement. Het uitgangspunt in ons ontwerp is om de industriële uitstraling van de garage te behouden. Om de garage van alle woongemakken te voorzien is er vloerverwarming toegepast. De vloerverwarming is in zones opgedeeld en los van elkaar te bedienen. In de stijl van de garage wordt een betonnen vloer gestort en als afwerkvloer gebruikt. De woning is geheel na-geïsoleerd en verdere verduurzaming wordt gedaan door het toepassen van een warmtepomp.

ga naar project
1-duurzaam-louis-armstrongweg-18560-1200x600
Transformatie Muziekwijk Almere

De grote vraag naar woningen maakt van ieder leegstaand kantoor een interessant transformatie object. Echter leent niet iedere kantoorlocatie zich hiervoor. Belangrijke voorwaarden voor een geslaagde transformatie zijn, naast de kwaliteiten van het gebouw, de kwaliteiten van de directe omgeving. De gemeente Almere heeft de kantoorlocatie aan de Louis Armstrongweg in de Muziekwijk bestempeld als een ideale transformatielocatie. De kantoorpanden stonden nagenoeg allemaal leeg, het terrein heeft een hoogwaardige infrastructuur en in de directe nabijheid zijn diverse hoogwaardige voorzieningen te vinden. Dit zijn een aantal voorwaarden om een transformatie te laten slagen.

ga naar project
1-duurzaam-voordam-alkmaar-1200x600-1
Vervallen vastgoed verduurzamen voor de toekomst!

Oude leegstaande panden herbestemmen, verduurzamen en tegelijk wat doen tegen de woningnood. Samen met onze opdrachtgevers werken we aan de stad en blazen we oude bebouwing weer nieuw leven in!

Zo ook bij dit leegstaande kantoor aan de Voordam 11 en 12 in de binnenstad van Alkmaar. Het kantoor ligt tegenover het Waagplein, bestaat uit twee monumentale panden en is lokaal vooral bekend van de Alkmaarsche Courant.

ga naar project
1-duurzaam-22366-de-gheijnstraat-138-1200x600
Van garage naar moderne woning

Een verouderde garage wordt getransformeerd naar een moderne woning met een unieke inpandige buitenruimte. Op het bestaande pand wordt een opbouw met schuine kap aan beide kanten geplaatst. De rechter gevel heeft een ruime raamopening, waardoor de dakhelling aan deze zijde minder stijl is. Deze oplossing zorgt ervoor dat de buren nog voldoende lichtinval en uitzicht hebben. Ook zullen er in de dakopbouw dakramen geplaatst worden.

ga naar project
Boten- & clubhuis scouting Pocahontas
ga naar project
1-duurzaam-21453-oosteinde-134-134a-1200x600
Transformatie van garage naar woning

Aan de gracht aan het Oosteinde in Delft hebben we een garage getransformeerd naar een begane grond woning met een kleine tuin. 

ga naar project
Duurzaam gebruik van bestaande materialen

Om van het souterrain een goede gebruiksruimte te maken is de vloer van het souterrain uitgegraven. Hierbij kwam niet alleen een oud riool als archeologische vondst naar boven, maar werd ook ontdekt dat onder de betonvloer een authentieke vloer van ‘boeren geeltjes’ lag. In overleg met monumentenzorg is besloten deze klinkertjes in het zicht terug te plaatsen als nieuwe afwerkvloer van de hal in het souterrain.

ga naar project
Duurzaam wonen door transformatie

Een duurzame aanpak in dit project heeft geresulteerd in de volgende energiebesparende maatregelen, vloerisolatie, buitengevelisolatie, WTW-unit, aansluiting voor PV-cellen en vloerverwarming in de woning. De belangrijkste energiebesparende maatregel is misschien wel de oriëntatie van het pand geweest.

ga naar project
Duurzaam ontwerpen centraal

Duurzaam ontwerpen stond in dit project centraal. We hebben een daklandschap ontworpen dat bestaat uit een vegetatiedak en een atrium. Het vegetatiedak houdt het water vast en het overschot aan water wordt gebruikt voor de begroeiing in het atrium en het doorspoelen van de toiletten. In de zomermaanden werkt het atrium als een zonneschoorsteen. Koele lucht wordt via de publieke ingang aangezogen. In de koude maanden werkt het atrium als bufferzone tussen de koude buitenlucht en de warme woningen. Het warme atrium maakt het mogelijk om het hele jaar door naar ‘buiten’ te gaan.

ga naar project
web-1200x600-betere-kwaliteit
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat, maar de tuin was zeer vervallen. 

ga naar project
Appartementen en hofjeswoningen in Scheveningen

Hoe kunnen we verschillende soorten woningen toevoegen bij de Scheveningse haven? Met die vraag zijn wij gestart aan dit nieuwbouwplan op de Westduinweg. De bestaande bebouwing is duidelijk aan vervanging toe en het bestemmingsplan biedt mogelijkheden voor een nieuwbouwplan met verschillende type woningen. Zo zijn we weer een stapje verder in het oplossen van de woningnood!

Het bestaande bedrijfspand met 2 bovenwoningen wordt gesloopt en vervangen voor een nieuw appartementengebouw van 18 woningen met winkelruimte en parkeergarage. 

ga naar project
11-18075-kortelandseweg-38-nootdorp-1200x600
Verouderde jaren 80 woning vervangen voor duurzaam nieuwbouwhuis

Ga je een verouderde woning verbouwen of een nieuwe woning bouwen? Voor dit vrijstaande huis hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar beide opties. Binnen het bestemmingsplan bleek een uitbreiding van de bestaande woning niet mogelijk. Het huis uit de jaren 80 is in de loop der jaren al een aantal keer uitgebreid en inmiddels in verouderde staat. Door een nieuw huis te bouwen op dezelfde plek, konden we de ruimte optimaliseren en iets creëren wat helemaal past bij de stijl en duurzaamheidswensen van de opdrachtgever. 

ga naar project