ga terug naar projectenoverzicht

Modern wonen in jaren ’50 woongebouw

Wat doe je met een leegstaand gebouw uit de jaren ’50 welke niet meer voldoet aan de huidige woonwensen? Met deze vraag zijn we begonnen aan het ontwerp voor dit woongebouw in de wijk Bohemen in Den Haag.

Project: 18325
Jaar: 2018
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Verbouwing van leegstaand woongebouw
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, ontwerp, schetsontwerp, voorlopig ontwerp

Samen met de opdrachtgever zijn de opties verbouwen en nieuwbouw met elkaar vergeleken en is gekozen om het huidige gebouw te behouden en te verbouwen naar een modern wooncomplex. Hierbij is gekeken naar de woonwensen van de beoogde bewoners, verduurzaming en toekomstbestendig maken van het pand. Aan de hand hiervan is een programma van eisen (PVE) opgesteld. Hieruit is gebleken dat de huidige 30 woningen van 44 m2 niet voldoen aan de woonwensen van de beoogde bewoners. De wens was daarom ook om grotere woningen te creëren zonder het aantal woningen in het complex te verminderen.

Na het maken van het ontwerp is deze overlegd met zowel de gemeente als de buurt. Binnen de gemeente is het plan zowel aan de afdeling ruimtelijke ordening als aan de welstand commissie voorgelegd. Daarbij is ook met de gebiedsregisseur besproken om het plan met de buurt te bespreken voor het indienen van de omgevingsvergunning. Tijdens een omwonenden avond is de buurt ingelicht over de plannen en zijn vragen beantwoord. Na deze besprekingen is het ontwerp verder uitgewerkt.

verbouwing-architect-768x525-1

Er is een aantal grote aanpassingen gedaan aan het gebouw. De huidige kleine woningen worden zo veel mogelijk samengevoegd tot grotere woningen. Om het aantal woningen in het gebouw gelijk te houden krijgt het gebouw over zijn volledige breedte een extra verdieping. Op de begane grond wordt een aanbouw gemaakt aan de achterzijde. De woningen op deze verdieping worden hierdoor groter met aansluiting op een eigen achtertuin. De woningen op de begane grond worden ontsloten met een eigen voordeur aan de straat, hierdoor ontstaat voor iedere woning een eigen voortuin en meer levendigheid in de straat.

plattegrond-bouwtekening-verbouwing-architect-768x525-1 plattegrond-bouwtekening-verbouwing-architect-768x525-2 plattegrond-bouwtekening-verbouwing-architect-768x525-3

De nieuwe verdieping krijgt een moderne materialisatie van zink en glas. Door deze lichte materialisatie voelt het pand minder zwaar en krijgt het een duidelijke beëindiging passend bij de bebouwing aan de overzijde. De lessenaarskap wordt terug gebracht, deze wordt als het ware ondersteund door verticale metselwerk schijven welke het huidige gebouw verbinden met de nieuwe verdieping. Alle gevels worden aan de buitenzijde voorzien van isolatie en gezaagd metselwerk in dezelfde kleurstelling als de bestaande gevels. Daarnaast zal het gebouw voorzien worden van zonnepanelen en warmtepompen om het pand extra te verduurzamen.

verbouwing-architect-768x525-2
1-restauratie-rijksmonument-exterieur-0630-1200x600-gr1
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
1100-uo-pre-2013-10-08-beurs-06-1200x600-slider-2
Dubbele dakopbouw Scheveningen

Wij hebben op een hoekpand in Scheveningen voor twee woningen een dakopbouw verzorgd. De dakopbouw is in een moderne stijl ontworpen, maar door de gevel iets terug te leggen en door het ritme van de ramen door te voeren, sluit deze zeer goed aan bij de bestaande bebouwing. 

ga naar project
vrijstaand-villa-nieuwbouw-water-architectenbureau-1200x600-1
Wonen aan het water

De wens van de familie Wassenburg was een vrijstaande moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar. De Langeraarse plassen zijn ontstaan na afgraving van het veen. Kenmerkend zijn de slootjes aan de randen die zijn overgebleven na de afgraving. De slootjes zijn restanten van de droogmakerij van voor de afgraving en staan haaks op de plas. Hiermee geven zij het land rondom de plas richting.

ga naar project
woonark-woonboot-vinkeveen-1-1200x600
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project
aanbouw-exterieur-voorgevel
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

ga naar project
waterwoning-betonnen-bak-1200x600-1
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
6-14064-uo-afb-2016-06-08-website-1200x600-slider-2
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
verbouw-watertoren-tot-woonhuis-watertoren
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Duinvilla Wassenaar

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

ga naar project