ga terug naar projectenoverzicht

Stadsherberg de Berckepoort: het visitekaartje van Dordrecht

Midden in het cultureel uitgaansgebied van Dordrecht ligt de Berckepoort, bijzonder erfgoed gevormd door de jaren heen. De Berckepoort bestaat uit meerdere panden van verschillende tijdslagen gelegen aan het Statenplein en de winkelstraat Voorstraat. De gemeente Dordrecht besloot dat het tijd werd voor en nieuwe herbestemming voor de Berckepoort. Wij zijn gevraagd om een visieplan te ontwikkelen.

Project: 22311
Jaar: 2022
Locatie: Dordrecht
Omschrijving: Herbestemming Berckepoort
Werkzaamheden: ontwerp

Het pand aan het Statenplein is een van de oudste monumentale woonhuizen in Nederland. Een pand met een rijke geschiedenis waar zelfs restanten te vinden zijn van het oudst bekende gestucte plafond in Nederland! De panden aan de Voorstraat en het achterliggend theater zijn veel later pas gebouwd.

2-22311-768x525

Ons visieplan
Als stadsherberg zou de Berckepoort zich weer openen als cultureel visitekaartje van de stad. Deze stadsherberg zou een plek moeten worden die uitnodigt tot sociale interactie van betekenis, vol in verbinding met de inwoners van Dordrecht zelf. In de stadsherberg zou er plek zijn voor lokale ondernemers en zou er daarnaast gewerkt worden samen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

3-22311-768x525

Een dynamische stadsherberg met een café, theater, ambachtsateliers, open stadskeuken, logies, evenementenruimte, flexwerkplekken en zelfs een fietsenstalling. Een plek waar lokale culturele waarde versterkt wordt door onder andere ruimte te bieden aan amateurkunst en het openen van logies op de eerste verdieping. Waarbij wordt gestreefd naar multifunctioneel ruimtegebruik, het stimuleren van lokaal geproduceerd voedsel en fietsgebruik in de stad.

4-22311-768x525