ga terug naar projectenoverzicht

Herbestemming Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal

Door het teruglopende kerkbezoek van de Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal zijn de huidige onderhoudslasten niet meer op te brengen. Daarom zoekt de kerk naar een nieuwe visie op toekomstig gebruik. De wens van de kerk is een lange termijn oplossing te vinden, waarbij de kerkgemeenschap gebruik kan blijven maken van hun gebouw in combinatie met andere gebruikers.

Project: 23149
Jaar: 2023
Locatie: Roosendaal
Omschrijving: Herbestemming kerkgebouw
Werkzaamheden: ontwerp

De Neoromaanse kerk en het klooster hebben een hoog sacraal karakter. In de architectuur is de symboliek van de kerk en het klooster sterk verweven. Dit uit zich in de prachtige schilderingen, ornamentele spanten, iconen, heldere structuur, vloeren en houtwerk. Maar ook de wijze waarop het licht binnenvalt in de ruimtes. De uitdaging van deze herbestemming ligt in het koesteren van dit karakter.

19-2-23149-768x525

In ons conceptplan biedt de kerk plaats aan een liturgie ruimte met flexibel gebruik, een plek voor sociale hulpverlening en daarnaast zorgwoningen. Door het toevoegen van grote gordijnen kan de kerk naar gebruik flexibel ingedeeld worden. Voor de nieuwe liturgische ruimte is daarbij teruggegaan naar de oorspronkelijke kruisplattegrond die de kerk had voor de uitbreiding in 1909. De kleinere vorm van de liturgie ruimte sluit op deze manier aan bij de historie van het gebouw.

Het voorste gedeelte van de kerk zal in dit plan toegankelijk worden voor hulpverlening. Denk daarbij aan een voedselbank en een kledingbank. Deze twee functies krijgen een plek tussen de zuilen en zijn door middel van gordijnen te openen en te sluiten. 


16-4-23149-768x525

Daarnaast is gekeken naar de mogelijkheid tot het herbergen van zorgappartementen en zorghotelkamers in het klooster, waarbij in de zorghotelkamers mensen tijdelijk opgevangen kunnen worden. De gezamenlijke functies voor deze zorgappartementen en zorghotelkamers komen samen in het nieuwere deel van het kerkgebouw. Belangrijke kenmerkende ruimtes, zoals de kapel, blijven behoren tot de kerk. In totaal worden er 21 zorgwoningen gemaakt en 9 zorghotelkamers.

Door een sociaal maatschappelijke transformatie is het mogelijk om historische gebouwen zoals kerken publiekelijk toegankelijk te houden voor iedereen. Dergelijke transformaties zijn ontzettend belangrijk in een individualistische maatschappij waarbij veel grotere ontmoetingsplekken, zoals kerken, het moeilijk hebben om te blijven bestaan. Als architectenbureau helpen bij graag om op tijd een duurzame visie te vormen voor de toekomst.

60-3-23149-768x525