ga terug naar projectenoverzicht

Herbestemming Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal

Door het teruglopende kerkbezoek van de Onze Lieve Vrouwekerk in Roosendaal zijn de huidige onderhoudslasten niet meer op te brengen. Daarom dient de kerk een nieuwe bestemming te krijgen. Wij hebben een plan ontwikkeld die een totaaloplossing presenteert voor het gehele ensemble.

Project: 23149
Jaar: 2023
Locatie: Roosendaal
Omschrijving: Herbestemming kerkgebouw
Werkzaamheden: ontwerp

De Neoromaanse kerk en het klooster hebben een hoog sacraal karakter. In de architectuur is de symboliek van de kerk en het klooster sterk verweven. Dit uit zich in de prachtige schilderingen, ornamentele spanten, iconen, heldere structuur, vloeren en houtwerk. Maar ook de wijze waarop het licht binnenvalt in de ruimtes. De uitdaging van deze herbestemming ligt in het koesteren van dit karakter.

2-23149-768x525

In lijn met een kerk van altijddurende bijstand zal deze bijzondere plek in Roosendaal voor de toekomst nog steeds een veilige plek zijn, waar men opgevangen kan worden en oud kan worden. Waar rust en bezinning behouden blijft. Een sociaal maatschappelijke transformatie waarbij de kerk een plek blijft voor naastenliefde.

3-23149-768x525 31-23149-768x525

In ons conceptplan biedt de kerk plaats aan een liturgie ruimte met flexibel gebruik. De plaatsing van de liturgie ruimte aan de voorkant van het kerkgebouw sluit aan bij de historische context. Daarnaast is gekeken naar de mogelijkheid tot het herbergen van zorgappartementen en zorghotelkamers in het klooster, waarbij in de zorghotelkamers mensen tijdelijk opgevangen kunnen worden. De gezamenlijke functies voor deze zorgappartementen en zorghotelkamers komen samen in het nieuwe deel van het kerkgebouw. Daarbij blijven belangrijke kenmerkende ruimtes, zoals de kapel, behoren tot de kerk. In totaal worden er 21 zorgwoningen gemaakt en negen zorghotelkamers.

4-23149-768x525