ga terug naar projectenoverzicht
Project: 0630
Jaar: 2009
Locatie: Rijksstraatweg - Wassenaar
Omschrijving: Restauratie Rijksmonument
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding, ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), voorlopig ontwerp

Restauratie Rijksmonument

Huis Maarheeze Wassenaar

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

restauratie-rijksmonument-exterieur

In 2007 startte de grootscheepse restauratie van de villa. Wij hebben de restauratie begeleid en voor de verschillende onderdelen vergunningen aangevraagd bij de gemeente Wassenaar en de Rijksdienst. De restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur. Voor de herstelwerkzaamheden van bijzondere onderdelen zijn verschillende specialisten ingeschakeld. Het specialistische gevelwerk had onder andere betrekking op het herstel van de zandsteenspekbanden en de geglazuurde bakstenen.

restauratie-rijksmonument-interieur-hal restauratie-rijksmonument-interieur-vide

Tijdens de restauratie is het pand gemoderniseerd door de toepassing van een liftontsluiting. Verder is de ruimteverdeling nagenoeg origineel gebleven. Diverse kamers hebben nog de originele betimmeringen en zijn voorzien van bijzondere schouwen. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een wintertuin. De wanden van deze wintertuin waren voorzien van voorzetwanden en de vloer was afgewerkt met vloerbedekking. Na de restauratie zijn de prachtige groen-turkooise wandtegels en de originele terrazzovloerweer te zien.

restauratie-rijksmonument-exterieur-balkon

In 2008 is gestart met de restauratie van de architectonische tuin. Samen met de gemeente Wassenaar hebben wij een subsidie voor deze herstelwerkzaamheden weten binnen te slepen. De tuin was in zeer slechte staat. Grote delen waren overwoekerd met begroeiingen diverse muren waren doorboord door wortels en onkruid. Na de restauratie van de tuin werd pas echt duidelijk hoe sterk de relatie is tussen de villa en de omliggende tuinmuren met trappen en bordessen. 

restauratie-rijksmonument-exterieur-terras
restauratie-rijksmonument-interieur
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Woonark Vinkeveen

Moderne woonark in het hart van het plassengebied in Vinkeveen

ga naar project
Wonen aan het water

een moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar.

ga naar project
Duinvilla wassenaar
ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla
ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Boten- & clubhuis scouting Pocahontas
ga naar project
Bedrijfslofts in Diemen

Steeds meer ZZP-ers zijn op zoek naar een eigen representatieve bedrijfsruimte. Deze vraag hebben wij in samenwerking met Fresch Real Estate vertaald in de Bedrijfsloft. Veel licht, een duidelijke identiteit per bedrijfsruimte en flexibelgebruik zijn de speerpunten in dit plan. 

ga naar project
Monumentaal pakhuis naar cultureel centrum
ga naar project
Transformatie van kantoor naar appartementen

In de gemeente Den Haag is een groot te kort aan hoogwaardige appartementen. Dit bestaande kantoorgebouw aan de Zoutmanstraat biedt de kans om getransformeerd te worden naar een woongebouw. Canopy Investments en Rhodium Real Estate hebben deze kans opgepakt en in samenwerking met ons plannen uitgewerkt voor de transformatie. 

ga naar project
Transformatie in de Plaspoelpolder
ga naar project
Eigentijdse verbouwing van woonark

Het project betreft een verbouwing van een enkellaagse woonark in Rotterdam. De oude woonark was voorzien van horizontale grijze kunststof beplating en witte kozijnen. Ons ontwerp geeft een split-level aan de woonark. Op de bovenverdieping bevindt zich de woonruimte, terwijl de slaapkamers onderin de betonbak liggen.

ga naar project
Kantoor naar woongebouw

Het karakteristieke hoekpand op de kruising Anna Paulownastraat - Laan van Meerdervoort in Den Haag is getransformeerd van kantoorgebouw naar een woongebouw. Het gemeentelijk beschermd stadsgezicht in het Zeeheldenkwartier bestond origineel uit twee aparte panden. Deze zijn later samengevoegd. Na de transformatie zijn de verdiepingen weer gescheiden conform de originele situatie. Ten behoeve van de ontsluiting van beide woongebouwen is een nieuwe entree ontworpen in de plint.


ga naar project
Van garage naar loftwoningen

Het garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin. Aan de achterzijde bevindt zich een kelder over de gehele breedte van het gebouw.


ga naar project
Nieuwbouw woonark

In Waterland hebben wij een ontwerp gemaakt voor een dubbellaagse woonark met een gevelbekleding van Corten staal. 

ga naar project