ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie jaren 70 kantoorpand

Wat kun je doen met een gedateerd jaren-70 kantoorpand? Aan de Sophialaan 3 in Den Haag wordt hard gewerkt om hier antwoord op te geven. Het pand wordt getransformeerd van een kantoorgebouw naar een hoogwaardig woongebouw met 7 luxe woningen. De vergunningen zijn binnen en de sloop is gestart in 2018. Het pand bestaat uit een hoofdgebouw aan de Sophialaan en een achterbouw. Het hoofdgebouw heeft een monumentale architectuur. De achterbouw heeft een jaren 70 architectuur. 


Project: 18076
Jaar: 2018
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Van oud kantoorpand naar appartementen
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

Voor de transformatie is de gevel van de achterbouw volledig gestript ten behoeve van een nieuwe meer passende gevel. Ook alle binnenwanden, voorzetwanden, plafonds en installaties zijn verwijderd tot de casco betonconstructie. Ten behoeve van nieuwe trappen, installaties en patio´s worden diverse sparingen gemaakt in de bestaande betonvloeren. Na deze werkzaamheden kan het pand weer voorzien worden van een nieuwe gevel en inbouw ten behoeve van de nieuwe woonfunctie.

Voor de nieuwe woningen hebben wij samen met opdrachtgever Woonholland gezocht naar manieren om deze uniek te maken en te voorzien van voldoende licht, lucht en ruimte met behoud van gevoel voor privacy. Dit is vertaald naar woningen met loggia’s, patio´s en grote dakterrassen en naar een topappartement met een bijzondere dakopbouw met uitzicht over het monumentale Willemspark.

De grootste uitdaging voor het exterieur was om de nieuwe gevel op een passende en subtiele wijze te laten aansluiten op de bestaande monumentale architectuur. De nieuwe gevel van de achterbouw is zo ingetogen en rustig mogelijk vormgegeven. Dit vertaalt zich in een gevel met een repeterend ritme van volledig glazen puien met Franse balkons. De gevelopeningen zijn opgenomen in  horizontale betonbanden met daartussen verticale penanten van lichtgrijs metselwerk. De variatie tussen het vlakke en matte beton en het ruwere metselwerk in een lichtgrijze kleur zorgt voor een gevel die zich op een subtiele wijze voegt in zijn monumentale omgeving.

transformatie-architect-den-haag-768x525-5 transformatie-architect-den-haag-768x525-6

Op de bestaande daken is het grijze grind dak getransformeerd naar een groen daklandschap met dakterrassen en patio´s. Zodoende hebben de huidige omliggende woningen en de nieuwe woningen uitzicht op een mooi ontworpen binnenterrein. 

De nieuwe gevel is voor de bestaande beton constructie geplaatst. Het bestaande casco dak wordt hoogwaardig na-geïsoleerd en voorzien van een sedumdak. Het sedumdak zal de waterberging vergroten en zorgt, door de massa van de grond, tijdens warme en koude dagen voor een meer constante interne temperatuur. Hiermee is het volledig pand op een hoogwaardige wijze na-geïsoleerd.

transformatie-architect-den-haag-768x525-3

Ook op installatietechnisch gebied is de verduurzaming doorgezet. De woningen worden voorzien van een wtw-installatie met gebalanceerde ventilatie. In de woningen wordt gewerkt met lage temperatuur verwarming, dit is mogelijk omdat het pand een hoogwaardig is na-geïsoleerd is. In de gevel openingen zijn buiten screens opgenomen. Op deze wijze wordt het nieuwdirect zonlicht aan de buitenzijde geblokkeerd en wordt de warmte buitengehouden. 

transformatie-architect-den-haag-768x525-7
transformatie-architect-den-haag-1200x600-5