ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie jaren 70 kantoorpand

Wat kun je doen met een gedateerd jaren-70 kantoorpand? Aan de Sophialaan 3 in Den Haag wordt hard gewerkt om hier antwoord op te geven. Het pand wordt getransformeerd van een kantoorgebouw naar een hoogwaardig woongebouw met 7 luxe woningen. De vergunningen zijn binnen en de sloop is gestart in 2018. Het pand bestaat uit een hoofdgebouw aan de Sophialaan en een achterbouw. Het hoofdgebouw heeft een monumentale architectuur. De achterbouw heeft een jaren 70 architectuur. 

Voor de transformatie is de gevel van de achterbouw volledig gestript ten behoeve van een nieuwe meer passende gevel. Ook alle binnenwanden, voorzetwanden, plafonds en installaties zijn verwijderd tot de casco betonconstructie. Ten behoeve van nieuwe trappen, installaties en patio´s worden diverse sparingen gemaakt in de bestaande betonvloeren. Na deze werkzaamheden kan het pand weer voorzien worden van een nieuwe gevel en inbouw ten behoeve van de nieuwe woonfunctie.

Project: 18076
Jaar: 2018
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Van oud kantoorpand naar appartementen
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

Voor de nieuwe woningen hebben wij samen met opdrachtgever Woonholland  gezocht naar manieren om deze uniek te maken en te voorzien van voldoende licht, lucht en ruimte met behoud van gevoel voor privacy. Dit is vertaald naar woningen met loggia’s, patio´s en grote dakterrassen en naar een topappartement met een bijzondere dakopbouw met uitzicht over het monumentale Willemspark.

De grootste uitdaging voor het exterieur was om de nieuwe gevel op een passende en subtiele wijze te laten aansluiten op de bestaande monumentale architectuur. De nieuwe gevel van de achterbouw is zo ingetogen en rustig mogelijk vormgegeven. Dit vertaalt zich in een gevel met een repeterend ritme van volledig glazen puien met Franse balkons. De gevelopeningen zijn opgenomen in  horizontale betonbanden met daartussen verticale penanten van lichtgrijs metselwerk. De variatie tussen het vlakke en matte beton en het ruwere metselwerk in een lichtgrijze kleur zorgt voor een gevel die zich op een subtiele wijze voegt in zijn monumentale omgeving.

transformatie-architect-den-haag-768x525-1 transformatie-architect-den-haag-768x525-2

Op de bestaande daken is het grijze grind dak getransformeerd naar een groen daklandschap met dakterrassen en patio´s. Zodoende hebben de huidige omliggende woningen en de nieuwe woningen uitzicht op een mooi ontworpen binnenterrein. 

De nieuwe gevel is voor de bestaande beton constructie geplaatst. Het bestaande casco dak wordt hoogwaardig na-geïsoleerd en voorzien van een sedumdak. Het sedumdak zal de waterberging vergroten en zorgt, door de massa van de grond, tijdens warme en koude dagen voor een meer constante interne temperatuur. Hiermee is het volledig pand op een hoogwaardige wijze na-geïsoleerd.

transformatie-architect-den-haag-768x525-3

Ook op installatietechnisch gebied is de verduurzaming doorgezet. De woningen worden voorzien van een wtw-installatie met gebalanceerde ventilatie. In de woningen wordt gewerkt met lage temperatuur verwarming, dit is mogelijk omdat het pand een hoogwaardig is na-geïsoleerd is. In de gevel openingen zijn buiten screens opgenomen. Op deze wijze wordt het nieuwdirect zonlicht aan de buitenzijde geblokkeerd en wordt de warmte buitengehouden. 

transformatie-architect-den-haag-768x525-4
transformatie-architect-den-haag-1200x600-3
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Kantoorgebouw opgebouwd

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

ga naar project
Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

ga naar project
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

ga naar project
Van garage naar loftwoningen

Het garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin. Aan de achterzijde bevindt zich een kelder over de gehele breedte van het gebouw.


ga naar project
Kantoor naar woongebouw

Het karakteristieke hoekpand op de kruising Anna Paulownastraat - Laan van Meerdervoort in Den Haag is getransformeerd van kantoorgebouw naar een woongebouw. Het gemeentelijk beschermd stadsgezicht in het Zeeheldenkwartier bestond origineel uit twee aparte panden. Deze zijn later samengevoegd. Na de transformatie zijn de verdiepingen weer gescheiden conform de originele situatie. Ten behoeve van de ontsluiting van beide woongebouwen is een nieuwe entree ontworpen in de plint.


ga naar project