ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie bedrijfspand naar appartementen en hofjeswoningen

De transformatie van een bestaand bedrijfspand biedt een unieke kans om duurzaam om te gaan met verouderde gebouwen en deze nieuw leven in te blazen passend bij de huidige behoeften. Er worden extra woningen toegevoegd door dit pand te transformeren naar appartementen en hofjeswoningen. Daarnaast wordt met het verwijderen van de gesloten overheaddeuren en het realiseren van woongevels met voordeuren de plint nieuw leven in geblazen.

Project: 21271
Jaar: 2023
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Transformatie bedrijfspand
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, ontwerp

Centraal in het ontwerpproces stond de vraag hoe er kwalitatieve woningen gerealiseerd konden worden zonder dat de bovenburen hun woonkwaliteiten zouden verliezen. De bestaande, diepe achterbouw wordt verwijderd om ruimte te maken voor vijf hofjeswoningen met een moderne uitstraling. Hierbij is naar verschillende vormen gekeken. De bouwhoogte van de hofjeswoningen moet niet te veel uitzicht en daglicht van de bestaande woningen op de verdieping wegnemen.

In het hoofdpand worden in de voorgevel de garagedeuren vervangen voor voordeuren en de ramen van de zes tweekamerappartementen. Vervolgens is het ontwerp voor de nieuwe achtergevel van het hoofdpand ontworpen. Doormiddel van verspringingen in de gevel creëren we buitenruimten voor de bewoners. Het binnenterrein kreeg speciale aandacht, ondanks de beperkte ruimte moesten hier privé buitenruimtes en een gemeenschappelijke buitenruimte samen komen. Dit is gedaan door een deel te ontharden, beplanting aan te brengen en borders te maken voor meer beplanting en als scheiding tussen privé en collectief terrein.

3-21271-768x525

Door in het plan rekening te houden met het aanbrengen van voorzetwanden met isolatie, nieuwe kozijnen met isolerend glas en de nieuwe achtergevel welke volledig geïsoleerd is, wordt het bestaande pand verduurzaamd. De hofjeswoningen zullen gebruikmaken van de bestaande fundering, maar daarboven volledig geïsoleerd opgebouwd worden en voorzien worden van een groendak. Op die manier wordt samen met de buitenruimte de hittestress van het pand aanzienlijk verlaagd.

4-21271-768x525