ga terug naar projectenoverzicht

Transformeren met historisch besef

Aan de Koninginnegracht in Den Haag staat een bijzonder pand. Op het eerste oog lijkt het een grauw en anoniem kantoorpand. Dit beeld slaat echter volledig om na onze eerste bezichtiging. Het grijze materiaal blijkt natuursteen te zijn en de verticale lijnen worden gevormd door een strakke detaillering. Ook binnen komen wij voor een verrassing te staan. De scherpe verticale belijning is in het interieur doorgezet. De kolommen hebben een soort honingraad vorm. Wij dachten direct, hier moeten we wat mee doen!

Project: 19540
Jaar: 2019
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Transformatie kantoorpand
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, ontwerp

"De kolommen hebben een soort honingraad vorm. Wij dachten direct: hier moeten we wat mee doen!"


Wij hebben ervoor gekozen om de strakke verticale belijning van de huidige gevel aan te zetten en te versterken in het nieuwe gevelontwerp. De honingraadvorm van de kolommen heeft ons geïnspireerd bij de vormgeving van de hekwerken en de entreepanelen in de voorgevel. Zodoende krijgt het nieuwe pand een eigen identiteit met een mooie verwijzing naar de huidige gevel. Wij noemen dit transformeren met historisch besef.

3-koninginnegracht-19540-768x525

De nieuwe ranke aluminium kozijnen hebben een lage borstwering en zijn volledig te openen. Aan de Konninginnegracht hebben de woningen franse balkons. De nieuwe balkons aan de achterzijde zijn aan de bestaande betonstructuur opgehangen. Op deze wijze zijn er hoogwaardige woningen met veel daglicht en een buitenruimte gecreëerd.

66-6-koninginnegracht-19540-768x525

Dit kantoorpand is getransformeerd naar negentien appartementen. De vier grondgebonden appartementen hebben een souterrain met slaapvertrekken. Op de verdiepingen zijn vijf appartementen per bouwlaag ontworpen.

53-5-koninginnegracht-19540-768x525