ga terug naar projectenoverzicht

Oude V&D in ere hersteld

In 1903 is het pand aan de Boekhorststraat 107 als het eerste warenhuis van de Vroom & Dreesman in Den Haag gebouwd. De laatste jaren heeft het statige pand door leegstand en diverse verbouwingen echter zijn glans verloren. In 2014 zijn wij gevraagd om een ontwerp te maken voor de renovatie en transformatie van deze locatie, met als voornaamste doel het herstellen van de oude glorie van het pand en het terugbrengen van levendigheid in de straat.

De schaal en oppervlakte van het voormalig warenhuis is niet langer passend als winkelruimte in de Boekhorststraat. De straat heeft lang geleden zijn functie als belangrijkste winkelstraat verloren aan de Grote Marktstraat. Kleinere winkelruimtes met eigen entrées en etalages passen beter in het karakter van de straat en zorgen voor een impuls in de winkelstraat. In de nieuwe situatie wordt op de begane grond daarom ruimte gemaakt voor drie winkels van met een kleinschaliger karakter, geschikt voor ondernemers passend bij het Makerskwartier. 

Project: 14181
Jaar: 2014
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Transformatie van oud winkelpand naar woningen
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

Samen met ontwikkelaars 070 Vastgoed en Langeveld & Van den Heuvel is nagedacht over de zorgvuldige transformatie van het pand. De wens om meer levendigheid in de Boekhorsstraat terug te brengen staat ten grondslag aan de gemaakte keuzes. Bij de renovatie van de voorgevel is zorgvuldig gekeken naar de oorspronkelijke bouwtekeningen en zijn originele elementen, zoals de luifel boven de winkel, in ere hersteld.

transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-1 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-2 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-3 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-4 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-5 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-6

De herontwikkeling van het pand biedt ook kans voor het creëren van nieuwe woonruimte in het stadshart van Den Haag. Bij deze transformatie is ook een extra bouwlaag toegevoegd ten behoeve van extra woningoppervlakte. De nieuwe verdieping onderscheidt zich van de bestaande bebouwing door het contrasterende materiaal gebruik en door het toepassen van een setback.

66-transformatie-architect-den-haag-herbestemming-768x525-5

In totaal zijn er 18 appartementen gerealiseerd in het ontwerp. Door het toepassen van patio’s, balkons en terrassen is er een grote verscheidenheid aan woonbelevingen gecreëerd in het getransformeerde gebouw. Deze 2 of 3 kamer appartementen zijn ideaal voor starters op de woningmarkt die graag in het centrum van de stad wonen.

34-transformatie-architect-den-haag-herbestemming-768x525-6