ga terug naar projectenoverzicht

Oude V&D in ere hersteld

In 1903 is het pand aan de Boekhorststraat 107 als het eerste warenhuis van de Vroom & Dreesman in Den Haag gebouwd. De laatste jaren heeft het statige pand door leegstand en diverse verbouwingen echter zijn glans verloren. In 2014 zijn wij gevraagd om een ontwerp te maken voor de renovatie en transformatie van deze locatie, met als voornaamste doel het herstellen van de oude glorie van het pand en het terugbrengen van levendigheid in de straat.

De schaal en oppervlakte van het voormalig warenhuis is niet langer passend als winkelruimte in de Boekhorststraat. De straat heeft lang geleden zijn functie als belangrijkste winkelstraat verloren aan de Grote Marktstraat. Kleinere winkelruimtes met eigen entrées en etalages passen beter in het karakter van de straat en zorgen voor een impuls in de winkelstraat. In de nieuwe situatie wordt op de begane grond daarom ruimte gemaakt voor drie winkels van met een kleinschaliger karakter, geschikt voor ondernemers passend bij het Makerskwartier. 

Project: 14181
Jaar: 2014
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Transformatie van oud winkelpand naar woningen
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

Samen met ontwikkelaars 070 Vastgoed en Langeveld & Van den Heuvel is nagedacht over de zorgvuldige transformatie van het pand. De wens om meer levendigheid in de Boekhorsstraat terug te brengen staat ten grondslag aan de gemaakte keuzes. Bij de renovatie van de voorgevel is zorgvuldig gekeken naar de oorspronkelijke bouwtekeningen en zijn originele elementen, zoals de luifel boven de winkel, in ere hersteld.

transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-1 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-2 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-3 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-4 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-5 transformatie-bouwtekening-plattegrond-den-haag-768x525-6

De herontwikkeling van het pand biedt ook kans voor het creëren van nieuwe woonruimte in het stadshart van Den Haag. Bij deze transformatie is ook een extra bouwlaag toegevoegd ten behoeve van extra woningoppervlakte. De nieuwe verdieping onderscheidt zich van de bestaande bebouwing door het contrasterende materiaal gebruik en door het toepassen van een setback.

transformatie-architect-den-haag-herbestemming-800x519-1

In totaal zijn er 18 appartementen gerealiseerd in het ontwerp. Door het toepassen van patio’s, balkons en terrassen is er een grote verscheidenheid aan woonbelevingen gecreëerd in het getransformeerde gebouw. Deze 2 of 3 kamer appartementen zijn ideaal voor starters op de woningmarkt die graag in het centrum van de stad wonen.

transformatie-architect-den-haag-herbestemming-800x519-2
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Kantoorgebouw opgebouwd

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

ga naar project
Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Kantoor naar woongebouw

Het karakteristieke hoekpand op de kruising Anna Paulownastraat - Laan van Meerdervoort in Den Haag is getransformeerd van kantoorgebouw naar een woongebouw. Het gemeentelijk beschermd stadsgezicht in het Zeeheldenkwartier bestond origineel uit twee aparte panden. Deze zijn later samengevoegd. Na de transformatie zijn de verdiepingen weer gescheiden conform de originele situatie. Ten behoeve van de ontsluiting van beide woongebouwen is een nieuwe entree ontworpen in de plint.


ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Van garage naar loftwoningen

Het garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin. Aan de achterzijde bevindt zich een kelder over de gehele breedte van het gebouw.


ga naar project
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

ga naar project