ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie Reeuwijk

Van ‘rode rakker’ tot duurzame villa

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

Project: 14064
Jaar: 2016
Locatie: Kalmoes - Reeuwijk
Omschrijving: duurzame villa

"Duurzaam wonen door energiebesparende maatregelen"


De oude woning, bekleed met rode buitenpanelen, is volledig gestript. Op één moment tijdens de bouw stonden er slechts enkele wanden en een vloer overeind. Het pand is vervolgens voorzien van een grote glazen aanbouw over vrijwel de gehele breedte van de achtergevel. De sporenkap is vervangen door dragende dakplaten. Tot slot is de indeling helemaal gewijzigd en is de buitengevel voorzien van een isolatiesysteem en nieuwe kozijnen.

 

6-1-transformatie-duurzame-villa-plattegronden-bestaande-en-nieuwe-situatie 1-2-transformatie-duurzame-villa-plattegronden-bestaande-en-nieuwe-situatie-verdieping-1

We hebben ervoor gekozen om de glazen gevel naar het zuiden gericht te laten zijn, terwijl de noordgevel een goed geïsoleerde gesloten gevel is.

transformatie-duurzame-villa-eetkeuken

De glasoppervlakten op het zuiden zorgen voor een goede mogelijkheid tot natuurlijke opwarming van het pand in de koude maanden.

transformatie-duurzame-villa-terras
10-transformatie-duurzame-villa-groene-wand

Om een gezond binnenklimaat te bewerkstelligen en om een prettige sfeer te creëren is de woonkamer voorzien van een groene wand, welke met een eigen irrigatiesysteem volledig automatisch van water wordt voorzien.

transformatie-duurzame-villa-gevel

Een duurzame aanpak van het project heeft geresulteerd in de volgende energiebesparende maatregelen: vloerisolatie, buitengevelisolatie, WTW-unit, aansluiting voor PV-cellen en vloerverwarming in de woning. De belangrijkste energiebesparende maatregel is misschien wel de oriëntatie van het pand geweest.

transformatie-duurzame-villa-detail-gevel

Onze werkzaamheden voor dit project betroffen: ontwerp, bouwkostenraming, aanvraag vergunningen, bouwvoorbereiding, aanbesteding en bouwbegeleiding.

Energiezuinige renovatie rijksmonument Helena Anna Hof

Dit project heeft een eervolle vermelding gekregen bij de Wassenaarse Monumenten Prijs 2019 en is genomineerd voor de longlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019.

ga naar project
Minimalistische aanbouw
ga naar project
Transformatie jaren 70 kantoorpand
ga naar project
Transformatie van school- naar woongebouw
ga naar project
industriel-wonen-1200x600
Industrieel en luxueus wonen in een gerenoveerde garage

Een oude garage renoveren tot een luxueus appartement. Met deze vraag kwam de opdrachtgever naar ons toe. Het uitgangspunt in ons ontwerp is om de industriële uitstraling van de garage te behouden. De uitdaging was de wisselwerking tussen het robuuste karakter van het bestaande pand en het toevoegen van een luxueuze woonsfeer.  

Om dit te realiseren is de ruimtelijkheid van de garage behouden. Er is een visueel grote open ruimte gecreëerd met de keuken als centraal punt. De voorgevel is zo ontworpen dat de stijl van de bestaande garagedeuren behouden blijft. 

ga naar project
Vrij wonen met geweldig uitzicht op de Kagerplassen
ga naar project
c4d1ae5f55f1ca1f9b5fac9a1c069e823fe16f4f
Van kantoorgebouw naar acht luxe stadsappartementen

Aan de Laan Copes van Cattenburch is het voormalig VVD hoofdkantoor getransformeerd naar 8 luxe stadsappartementen van ongeveer tweehonderd vierkantemeter. 

ga naar project
Een vrijstaande woning als binnenstedelijke inbreiding
ga naar project
8-transformatie-interieur-stal-tot-woonhuis
Boerderij groene hart

De stal van deze boerderij in het Groene Hart hebben wij getransformeerd naar een loftachtige woonruimte. In de stal zitten diverse karakteristieke elementen die een uniek karakter geven aan het nieuwe woonhuis. Voor het interieur is de industriële betonstructuur in het zichtgelaten. Ten behoeve van extra daglicht en een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de verdieping is gedeeltelijk de betonvloer open gezaagd. In de gevel zijn de originele stalen ramen na-geïsoleerd. 

ga naar project