ga terug naar projectenoverzicht

Vrij wonen met geweldig uitzicht op de Kagerplassen

Vrij wonen in een groene waterrijke omgeving met geweldig uitzicht op de Kagerplassen. In opdracht van Keizerrijk Investments wordt gewerkt aan deze 10 woningen aan het water. Het plan is positief ontvangen en loopt nu als bestemmingsplanwijziging. Realisatie is verwacht in 2020.

De locatie van de woningen ligt aan het einde van het karakteristieke bouwlint Julianalaan op Kaageiland. Het bouwlint Julianalaan loopt evenwijdig aan het water en wordt gekenmerkt door kleinschalige bebouwing, bebouwing van 1 of 2 lagen met een eenvoudig zadeldak, de typische huis en schuurvorm. De bebouwing aan het lint staat dicht op elkaar. Af en toe geeft een zichtlijn tussen de bebouwing door zicht op het water. Hier en daar is nog een smalle sloot zichtbaar. Deze gerichtheid van de kavels en de bebouwing komen voort uit de kenmerkende verkaveling van het veenweidegebied en geeft de bestaande bebouwing een natuurlijke verbinding met de context.

Project: 17242
Jaar: 2017
Locatie: Kaag
Omschrijving: Realisatie van 10 appartementen aan het water
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding, bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, voorlopig ontwerp

In ons voorstel willen we het bouwlint Julianalaan weer een mooie beëindiging geven. De bestaande bebouwing gaat weg. Daarvoor in de plaats komen een 4-tal gebouwen die in vorm en schaal refereren naar de bestaande bebouwing. De kappen van de gebouwen volgen de richting van de bestaande bebouwing. Het geheel vormt zo een eenheid met het bestaande bouwlint.

bouwtekening-plattegrond-woning-water-768x525-1 bouwtekening-plattegrond-woning-water-768x525-2

Het materiaalgebruik van de bestaande bebouwing in het lint is traditioneel, metselwerk overwegend in een rode tint, rode en grijze pannendaken, incidenteel een bruine rieten kap. Het ontwerp geeft hieraan een eigentijdse invulling. De nieuwe bebouwing wordt aan de zijkanten en het dak bekleed met eenzelfde materiaal, namelijk cortenstaal. De bruin oranje kleur sluit aan bij het bestaande kleurpalet, past mooi in een groene omgeving en heeft tegelijk de stoere robuustheid van het water- en scheepsgevoel.

5-wonen-water-kagerplassen-architectenbureau-768x525-2

De koppen van de bouwmassa’s worden transparant. Het contrast met de meer gesloten zijkant versterkt de gerichtheid van de bebouwing haaks op de Julianalaan.

10-wonen-water-kagerplassen-architectenbureau-768x525-3
Dubbele dakopbouw Scheveningen

Wij hebben op een hoekpand in Scheveningen voor twee woningen een dakopbouw verzorgd. De dakopbouw is in een moderne stijl ontworpen, maar door de gevel iets terug te leggen en door het ritme van de ramen door te voeren, sluit deze zeer goed aan bij de bestaande bebouwing. 

ga naar project
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

ga naar project
Wonen aan het water

De wens van de familie Wassenburg was een vrijstaande moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar. De Langeraarse plassen zijn ontstaan na afgraving van het veen. Kenmerkend zijn de slootjes aan de randen die zijn overgebleven na de afgraving. De slootjes zijn restanten van de droogmakerij van voor de afgraving en staan haaks op de plas. Hiermee geven zij het land rondom de plas richting.

ga naar project
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Duinvilla Wassenaar

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

ga naar project