Hoe houd ik mijn woningen in de vrije sector?

Voorjaar 2023

Nu het kabinet de grens tussen de gereguleerde sector en de vrije sector gaat verhogen, is het als particuliere belegger belangrijk om te kijken wat dit voor jouw woningen betekent. Hiervoor kan je de volgende acties ondernemen.

Aan de slag met de nieuwe huurpuntengrens
Ten eerste is het belangrijk om te weten waar je op dit moment staat. Hebben al jouw woningen, waarvan je denkt dat ze in de vrije sector vallen, ook echt voldoende punten? De manier om dit uit te zoeken is om naar de website van de huurcommissie te gaan en daar uit te rekenen hoeveel punten jouw woningen hebben. Je moet hier bijvoorbeeld aangeven of jouw woningen een buitenruimte hebben, hoe groot ze zijn en welk energielabel ze hebben. Op deze manier kan je per woning bepalen of ze momenteel in de vrije sector of in de gereguleerde sector vallen en hoe dit eventueel verandert na na het invoeren van de kabinetsplannen.

Woningen naar de vrije sector?
Voor gereguleerde woningen kan het interessant zijn om te kijken of deze over te zetten zijn naar de vrije sector. Manieren om dit te doen zijn bijvoorbeeld:

 • Het toevoegen van m2’s door middel van bijvoorbeeld een aanbouw, een dakopbouw of het betrekken van een deel van een gemeenschappelijke ruimte bij de woning.
 • Het verduurzamen van de woning, waardoor je een hoger energielabel krijgt.
 • Een luxe afwerking te geven aan de woningen, waaronder bijvoorbeeld:
  • Het verlengen van een aanrechtblad, waardoor de woning meteen extra kwaliteit voor de bewoners krijgt.
  • Het toevoegen van extra keukenapparatuur.
  • Het maken van een separaat toilet.
 • Het toevoegen van een buitenruimte door middel van een balkon of dakterras.
 • Het samenvoegen van kleine woningen 

Tot slot kan het ook interessant zijn om je woningen kadastraal te splitsen, als dat nog niet is gedaan. Dit kan invloed hebben op de WOZ waarde en daarmee op de puntentelling.

Wil je samen met een van onze specialisten kijken naar de mogelijkheden voor jouw woningen? Kom bij ons langs. Maak een afspraak of loop zonder afspraak binnen binnen tijdens ons inloopspreekuur op vrijdagen van 15.30 tot 16.30.