Kan ik mijn woningen samenvoegen?

Voorjaar 2023

Nu de grens tussen de gereguleerde sector en de vrije sector mogelijk wordt verhoogd, kan het voor jou als particuliere belegger interessant zijn woningen samen te voegen.

Slim omgaan met het huurpuntensysteem
Het kan zo zijn dat 2 kleinere woningen, ook na verduurzaming en alle andere mogelijke ingrepen om tot een hogere puntentelling te komen, vanwege hun formaat niet in de vrije sector terecht komen. Moeten de woningen toch gerenoveerd worden, dan kan het interessant zijn ze gelijk samen te voegen om zo in de vrije sector te komen.

Kan dit dan zomaar? Ben ik dan geen woningen aan de woningvoorraad aan het onttrekken?
Je hebt sowieso een omgevingsvergunning nodig voor het wijzigen van de brandscheidingen. Maar ook een toets aan het bestemmingplan is noodzakelijk. Het zou namelijk kunnen dat er een eis ligt voor de maximale grootte van woningen.
Verder stelt de Huisvestingswet 2014 in artikel 21 lid 1 dat er in een gemeentelijke verordening een verbod kan worden opgenomen voor woningonttrekking, -samenvoeging, -omzetting of -vorming. In sommige gemeente is samenvoeging dus gereguleerd met een vergunningsplicht naast de reguliere omgevingsvergunning.

Is samenvoegen voor jou een optie? 
Wij helpen je graag met het bepalen of het zinvol en haalbaar is om woningen samen te voegen. Is het qua regelgeving mogelijk? Wat heb je daarvoor nodig hebt en hoeveel het je gaat kosten?

Wil je samen met een van onze specialisten kijken naar de mogelijkheden voor jouw woningen? Kom bij ons langs. Maak een afspraak of loop zonder afspraak binnen binnen tijdens ons inloopspreekuur op vrijdagen van 15.30 tot 16.30.