Woningen kadastraal splitsen voor verkoop

Voorjaar 2023

Je hebt in het verleden een woning bouwkundig in meerdere appartementen gesplitst. Je hebt de huisnummers gekregen en alles netjes met vergunningen geregeld. Je hebt de appartementen een tijd lang verhuurd, maar nu vind je het moment aangebroken om de appartementen te verkopen. Hoe pak je dit dan aan?

Als eerste helpen we je om te bepalen of je inderdaad alles goed geregeld hebt in het verleden en of er dus een omgevingsvergunning aanwezig is voor de bouwkundige splitsing. Is dit niet het geval? We helpen je dan graag om te kijken of dit alsnog geregeld kan worden. Klik hier voor meer info.

Het stappenplan
Wil je de woningen los verkopen? Houd er rekening mee dat installaties zoals meterkast en verwarmingsinstallaties ook gescheiden dienen te zijn.

Als de omgevingsvergunning is verleend, dan moeten we bepalen of de woningen in de vrije sector of in de gereguleerde sector vallen. Op de website van de huurcommissie kan je berekenen hoeveel punten jouw woningen hebben, waarna we weten of de woningen gereguleerd zijn of niet. In Den Haag heb je geen splitsingsvergunning nodig als jouw woningen in de vrije sector vallen. In dat geval kunnen wij de splitsingstekeningen voor je maken en kan je de kadastrale splitsing bij de notaris in orde maken.

In het geval dat minimaal een van de woningen in de gereguleerde sector valt, dan is in Den Haag een splitsingsvergunning nodig. Wordt deze dan automatisch verleend? De gemeente Den Haag is hier niet transparant in. Wij moeten het antwoord daarom schuldig blijven, maar weten wel dat in de gemeentelijke beleidsnota van 2011 staat omschreven dat Den Haag soepel om wil gaan met het verlenen van splitsingsvergunningen (niet te verwarren met een omgevingsvergunning voor bouwkundige splitsingen). Tot nu toe ontvangen wij telkens weer de diverse splitsingsvergunningen voor onze opdrachtgevers en zien we geen reden deze niet aan te vragen.

We helpen je graag verder
Als laatste onderdeel van dit proces zijn er twee mogelijkheden:

  • Óf wij maken de tekeningen voor de kadastrale splitsing en regelen het door de gemeente vereiste bouwkundige rapport. Hierna vragen we de splitsingsvergunning voor je aan. Met al deze gegevens ga je zelf naar de notaris om de splitsing definitief te maken.
  • Óf we kijken samen met jou of we de woning in de vrije sector kunnen krijgen, zodat je geen splitsingsvergunning nodig hebt en direct naar de notaris kan. Wil je meer weten over deze dienst? Zo doen we dat.

Wil je samen met een van onze specialisten kijken naar de mogelijkheden voor kadastrale splitsing van jouw woningen? Kom bij ons langs. Maak een afspraak of loop zonder afspraak binnen binnen tijdens ons inloopspreekuur op vrijdagen van 15.30 tot 16.30.