Een nieuw droomhuis bouwen? Of toch een bestaand huis aanpassen naar hedendaagse eisen? Bij sommige vrijstaande huizen is dit een lastig dilemma.
Een bestaand huis hergebruiken en dus renoveren lijkt in eerste instantie de duurzaamste oplossing. Maar ligt het huis wel optimaal op het perceel? Plafondhoogtes zijn lastig aan te passen en zijn deze wel voldoende hoog? Wat is de lange termijn en dus duurzame kwaliteit van een na-isolatie oplossing? Is het huis in slechte staat en is het überhaupt nog te renoveren? En tegen welke prijs?
Wij helpen je graag bij het onderzoeken van de potenties van het bestaande huis tegenover de optie tot nieuwbouw. In dit artikel sommen we alvast wat opties op, en laten we een aantal inspirerende voorbeelden zien.
Wil je meer weten? Kom langs op ons inloopspreekuur! Elke vrijdag kun je zonder afspraak binnen lopen op ons kantoor in Den Haag. Maar je kunt ook een afspraak maken op een ander moment in de week, of op een van onze andere locaties in Alkmaar, Amsterdam, Bilthoven, Den Bosch, Leiden of Rotterdam.
Afwegen: Isolatie, aanbouwen en duurzaamheid
Wat zijn de mogelijkheden voor na-isolatie? Aan de buitenzijde isoleren is bouwtechnisch het beste. Bij een jaren 70 woning is aan de buitenzijde isoleren echt te overwegen, maar bij een jaren 30 woning verlies je dan mogelijke de karakteristieken die het huis juist zo leuk maken. We kijken naar in hoeverre het bestaand huis nog kan worden uitgebreid. En kunnen we dan met bijvoorbeeld een aanbouw de bestaande karakteristieken van het huis behouden en tegelijk toch meer ruimtelijke kwaliteit genereren. We kijken naar de kosten voor verduurzamen van het huis tegenover hoeveel kost het om een nieuw huis op het perceel te laten bouwen. Naar hoeveel je dan nieuw mag bouwen. En wat dan uiteindelijke qua vergunningen en bouwtijd de snelste route is. Zo helpen we je de juiste keuze te maken.
Drie voorbeelden ter inspiratie
Aan de Haagweg in Monster, tegenover Duingebied Solleveld, hebben wij een ontwerp gemaakt om de huidige woning te verbouwen naar een moderne schuurwoning met rieten kap. De verbouwing was grondig: alleen de zijmuren worden behouden. En het resultaat? Dat kun je hier bekijken.
Ook in Reeuwijk was het wikken en wegen. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning. Bekijk het resultaat.
Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar is, om meer ruimte kunnen creeren, een oude villa gedeeltelijk gesloopt. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.
Tenslotte nog een mooi voorbeeld van een bijzonder pand: deze historische, monumentale tramremise, gesitueerd in een bosrijke omgeving. Hier heeft de verbouwing het pand juist weer teruggebracht naar zijn originele vorm.
Studioschaeffer geeft pitch op provinciehuis...
lees meerColumn Studioschaeffer 'Inbreiden in plaats v...
lees meerInloopspreekuur op dinsdag, woensdag, donderd...
lees meerPublicatie op Gebiedsontwikkeling.nu
lees meerExpositie dakopbouw projecten Stadhuis Den Ha...
lees meerOp vrijdag 7 juli is het inloopspreekuur eenm...
lees meerVijf projecten in Jaarverslag Welstands- en M...
lees meerStudioschaeffer jurylid bij SmartCirculair Bo...
lees meerWoningen creëren door benutten bestaande bebo...
lees meerWij helpen met het bouwen van een droomhuis i...
lees meerStudioschaeffer was vertegenwoordigd op Waste...
lees meerVergunning voor 18 duurzame woningen
lees meerOnze werkwijze: Inmeten, scannen of een point...
lees meerOp vrijdag 31 maart is ons inloopspreekuur ee...
lees meerInloopspreekuur: nu ook zonder afspraak!
lees meerBezoek ons 24, 25 en 26 maart op de Beurs Eig...
lees meerKan ik mijn woningen samenvoegen?
lees meerWoningen kadastraal splitsen voor verkoop?
lees meerAan de slag met de nieuwe huurpuntengrens
lees meerDuurzaam renoveren of een nieuw huis bouwen?
lees meer