vt-verbouwen-september-2020-1200x600

In samenwerking met Studio Schaeffer hebben de tweelingzussen Elske en Keke, respectievelijk interieurarchitecte en architecte, een robuuste houten schuurwoning met souterrain ontworpen voor een kavel aan de Amstel. Binnen het ontwerp werd veel aandacht besteed aan het gebruik van de modernste technieken en de duurzaamste materialen. 


‘Als boerendochters kostte het Elske en haar zus Keke weinig verbeeldingskracht om aansluiting te vinden bij het plattelandsgevoel. Het eindresultaat is geïnspireerd door de houten schuur die hier ooit stond, als onderdeel van een groot boerenerf, maar dan in de vorm van een kapschuur. Onder zo’n kapschuur stonden meestal de trekkers en andere machines. Anders dan bij een schuur worden de zwarte rabatdelen afgewisseld met forse raampartijen. Het hoekraam accentueert het idee van een kapschuur. ‘Ik herinner me hoe we vroeger thuis ’s avonds de indrukwekkend hoge staldeuren sloten. Die hadden we in gedachten toen we de houten schuifpanelen als zonwering bedachten. Ze kunnen helemaal dicht, maar wel zó dat er altijd nog wat licht naar binnen glipt. Dat past binnen het idee van passief bouwen: de zon mag het huis verwarmen. Op zomerse dagen zorgen de schuifdeuren ervoor dat het huis niet te warm wordt.’