ga terug naar projectenoverzicht

Duurzaam droomhuis in de duinen

Je eigen droomhuis bouwen op loopafstand van het strand. Een uniek huis bouwen compleet naar hun wensen, met deze opgave kwam de opdrachtgever naar ons voor het ontwerp van hun woning. Op het plan Schapenatjesduin Oost realiseert de gemeente Den Haag 55 zelfbouwkavels omringt met natuur, dit sluit mooi aan bij de wens van onze opdrachtgever om hun eigen woning te bouwen in de Haagse duinen.

Samen met de opdrachtgever is aan de hand van referentiebeelden en een programma van eisen (PVE) een eerste opzet voor het ontwerp gemaakt. Het gebruik van de ruimtes, de verbinding tussen ruimtes en de connectie tussen binnen en buiten is meerdere malen besproken voor het ontwerp definitief is gemaakt.

Project: 18019
Jaar: 2018
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Nieuwbouw rijwoning
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, definitief ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), schetsontwerp

Voor de gevels waren er zowel vanuit de gemeente als vanuit de opdrachtgever uitgangspunten aangedragen. De gemeente benadrukte de ligging van het kavel in de natuur door natuurlijke materialen voor de gevels als eis te stellen. De wens van de opdrachtgever was juist om meerdere gevelmaterialen met elkaar te combineren.

Deze uitgangspunten zijn gecombineerd in het ontwerp wat resulteerde in een positieve kaveltoets en daarop volgend de vergunningsaanvraag. De vergunning voor de woning is verleend, waarna de zoektocht naar een geschikte aannemer volgde. Uiteindelijk is gekozen om samen te werken met de buren en een aannemer te kiezen die direct 4 woningen zal bouwen. De aannemer is onlangs begonnen met bouwen.

door-1 door-2 door-3

Voor zowel het interieur als het exterieur van de nieuwbouw rijwoning is connectie een belangrijk thema in het ontwerp. Door middel van twee vides worden de begane grond en eerste verdieping met elkaar verbonden. De begane grond heeft een open indeling rondom een kern. Door de plaatsing van de kern en het verschuiven van het volume van de woning ontstaan verschillende ruimtes. De verbinding met buiten wordt gemaakt door grote glazen puien af te wisselen met smalle ramen om de zichtlijnen naar buiten te versterken. De woning krijgt naast een tuin op zonzijde ook een klein terras direct aan het duingebied.

71-zelbouw-huis-kavel-768-4

De woning krijgt een materialisatie met een natuurlijke uitstraling. De gemêleerde gevelstenen vormen een kader om de houten geveldelen en glazen puien.

Door de gemeente is voor het plan de eis gesteld om energieneutrale woningen te creëren. De duurzame woning is voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp met lage temperatuur verwarming en een WTW ventilatiesysteem.

42-zelbouw-huis-kavel-768-5