ga terug naar projectenoverzicht

Dubbele opbouw in de Van Speijkstraat

In het Zeeheldenkwartier wordt een bestaande uitsparing in de gevelwand dichtgezet met een eigentijds vormgegeven dubbele opbouw. Het ontwerp biedt ruimte voor drie studio’s.

Project: 18498
Jaar: 2020
Locatie: Van Speijkstraat - Den Haag
Omschrijving: Dubbele dakopbouw Van Speijkstraat
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, ontwerp, voorlopig ontwerp

Op veel plekken in Den Haag is een uitsparing te zien in de gevelwand. De eerste en tweede verdieping lijken dan te ontbreken op de plaats waar twee haaks op elkaar staande bouwblokken elkaar ontmoeten. Zo ook in de kenmerkende neorenaissance gevelwand in de Van Speijkstraat. Dit ontwerp vult deze uitsparing en biedt zo ruimte aan drie studio’s, terwijl het onderscheid tussen origineel en nieuw goed zichtbaar blijft.

Dit onderscheid is onder andere duidelijk door de bewuste keuze voor afwijkende materialen. De opbouw is ontworpen met veel glas, gecombineerd met donker zink. De dakrand is dun gehouden, in tegenstelling tot de klassieke, dikke dakranden van de rest van de gevelwand. Ook is de opbouw iets teruggeplaatst, waardoor het oorspronkelijke silhouet van de gevel nog zichtbaar is. Toch is de opbouw niet storend in het straatbeeld, maar werkt het juist verbindend door de hoogte ervan.

Zowel op de begane grond als op de twee verdiepingen komt een studio, in totaal drie. Hoewel de woningen klein zijn, zijn ze door de keuze voor glas wel heel licht. De studio’s op de eerste en tweede verdiepingen zijn bereikbaar via het trappenhuis in het naastgelegen pand.

 De Welstandscommissie heeft dit ontwerp genoemd in het Jaarverslag 2019-2020 met de volgende tekst: “Het eenduidige, eigentijds vormgegeven ontwerp werkt in hoogte en uitwerking goed als verbindend element en voegt zich naar de bestaande structuur. Door een minimale setback blijft het oorspronkelijke silhouet goed afleesbaar. De materiaalkeuze, detaillering en kleurstelling is zorgvuldig en consistent.”