Onze werkwijze: Inmeten, scannen of een pointcloud maken?

Bij Studioschaeffer werken we veel met bestaande bebouwing. Eén van de eerste stappen is dan ook het opnemen en inmeten van die bestaande bebouwing. Afhankelijk van de schaal en complexiteit van het pand maken we gebruik van een lasermeter, een 2D floorscanner of een 3D laserscanner.

De lasermeter is een eenvoudig en makkelijke te gebruiken apparaat om eenvoudige panden in te meten. Een soort digitaal meetlint. Dit werk voor eenvoudige panden simpelweg het snelst.

Worden panden wat complexer, bijvoorbeeld omdat er veel hoekverdraaiingen in zitten, dan gebruiken we onze 2D floorscanner. Met deze scanner lopen we door het pand. De scanner meet continue de horizontale afstand naar de wanden en genereert uiteindelijk een 2D onderlegger. Deze onderlegger gebruiken we in onze tekensoftware Revit. Met de scanner kunnen er ook 360 graden foto’s worden gemaakt. Zo hebben we een goede documentatie van het pand en dit helpt ons bij het correct weergeven van het pand in tekeningen.

Voor een project aan de Bleijenburg 11 in Den Haag is gebruik gemaakt van de 2D floorscanner. Het pand bestaat uit 2 panden die onder een hoekverdraaiing bij elkaar komen. Dit is vrij lastig in te meten met een eenvoudige lasermeter. De 2D floorscanner is hiervoor ideaal. Door met de scanner door het pand te lopen ontstaat de onderstaande 2D weergave van de plattegrond van het pand. Op de scan is ook de looplijn van de scanner te zien.

newproject-2023-03-31t105034846

In sommige gevallen is een gebouw erg complex en zijn er zeer nauwkeurige tekeningen nodig, bijvoorbeeld in de fase technisch- of uitvoeringsgereed ontwerp. In dit soort gevallen laten we een zogenaamde pointcloud maken. Een pointcloud wordt gemaakt met een 3D laserscanner. Deze scanner wordt in de ruimte geplaatst en maakt rondom een scan van deze ruimte door laserstralen uit te zenden. De terugkaatsende straal bevat niet alleen informatie over de afstand naar het meetpunt, maar ook de kleur van het meetpunt. De verschillende scans worden aan elkaar gekoppeld zodat er een volledige 3D weergave van de binnen- en buitenkant van het gebouw ontstaat. Wanddikten, kozijnafmetingen, bijzondere ornamentale details en kleuren, alles wat zichtbaar is, is hiermee ingemeten en kunnen we vertalen in ons building information model (BIM).

Bij de transformatie van de Valkenboskerk in Den Haag is gebruik gemaakt van een 3D laserscanner. Een kerk met de hand echt nauwkeurig inmeten is door de ruimtehoogte niet te doen. Echter, die nauwkeurig inmeting is in voorbereiding op de uitvoering wel noodzakelijk. Met een 3D laserscanner is er een pointcloud gemaakt van het gebouw. Deze wordt gebruikt bij het maken van een zeer gedetailleerd building information model (BIM) in de voorbereiding op de bouw. Lees hier meer over dit project. 

Wil je samen met een van onze specialisten kijken naar de inmeetmogelijkheden voor jouw pand? Kom dan op vrijdag tussen 15:30 en 16:30 naar ons inloopspreekuur!

newproject-2023-03-31t105406428 newproject-2023-03-31t110712618