ga terug naar projectenoverzicht

Transformeren van openbare ruimte Amsterdam

Wij maakten in opdracht van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Centrum en in samenwerking met Gaston Loos Engineering & Consultancy een uitgebreide analyse van de Eilandenboulevard, het stuk weg en kade tussen het Scheepvaartmuseum en de molen. De Oostelijke Eilanden bestaan uit de drie eilanden Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg en zijn onderling verbonden door de Eilandenboulevard. 

Project: 0728
Locatie: Amsterdam
Omschrijving: Herindeling en transformatie stedelijk gebied
Werkzaamheden: ontwerp

Uit de analyse komt een aantal sterke punten naar voren die in een nieuwe situatie gehandhaafd moeten blijven en ook een aantal zwakke punten die speciale aandacht vragen.

De Oostelijke Eilanden zijn ingekaderd door water en lijken een zelfstandig gebied met een mix van wonen en werken. Verder is er geen zicht op de Nieuwe Vaart, hierdoor ontbreekt het aan relatie tussen de boulevard en het water. Dit heeft mede als gevolg dat de huidige Eilandenboulevard een opzichzelfstaande structuur lijkt te zijn. Er is weinig relatie tussen de boulevard, de Nieuwe Vaart en de achterliggende eilanden doordat de Eilandenboulevard is ingericht als verkeersader.

Met de transformatie wordt ook aangezet tot de ontwikkeling van toerisme in dit historisch unieke deel van Amsterdam dat vol staat met bezienswaardige, monumentale bouwwerken. Door diverse ontwikkelingen aan de oostzijde van Amsterdam komt de oostelijke binnenstad steeds centraler in Amsterdam te liggen. Het draagvlak voor functies wordt hier dan ook steeds groter.

Het nieuwe ontwerp moet de relatie tussen het land en het water herstellen. Ook is zichtbaar gemaakt dat de drie eilanden ieder hun eigen karakter hebben. Dit karakter is geaccentueerd. Het nieuw te maken Oosterkerkplein zal een centraal punt in de Eilandenboulevard worden. Met al deze ontwikkelingen is het speerpunt om van De Eilandenboulevard een aantrekkelijk en faciliterend verblijfsgebied te maken.

 

transformatie-architect-plattegrond-eilandenboulevard-768x525-1 transformatie-architect-plattegrond-eilandenboulevard-768x525-2 transformatie-architect-plattegrond-eilandenboulevard-768x525-3 transformatie-architect-plattegrond-eilandenboulevard-768x525-4

Bij het bestuderen van elk van de eilanden is opgevallen dat ieder eiland vanaf zijn ontstaan een eigen karakter heeft. 

transformatie-architect-eilandenboulevard-amsterdam-768x525-1

Dit komt doordat elk eiland een eigen invulling had en nog steeds heeft.

transformatie-architect-eilandenboulevard-amsterdam-768x525-2
transformatie-architect-eilandenboulevard-amsterdam-1200x600-4
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. 

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Van garage naar loftwoningen

Het garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin. Aan de achterzijde bevindt zich een kelder over de gehele breedte van het gebouw.


ga naar project
Kantoorgebouw opgebouwd

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

ga naar project
Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

Transformatie schoolgebouw naar maisonnette woningen

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Kantoor naar woongebouw

Het karakteristieke hoekpand op de kruising Anna Paulownastraat - Laan van Meerdervoort in Den Haag is getransformeerd van kantoorgebouw naar een woongebouw. Het gemeentelijk beschermd stadsgezicht in het Zeeheldenkwartier bestond origineel uit twee aparte panden. Deze zijn later samengevoegd. Na de transformatie zijn de verdiepingen weer gescheiden conform de originele situatie. Ten behoeve van de ontsluiting van beide woongebouwen is een nieuwe entree ontworpen in de plint.


ga naar project