ga terug naar projectenoverzicht

Transformatie van oude school naar woning en werkruimte voor een architect

Toen de gemeente Heerenveen een prijsvraag uitschreef om een gebouw te winnen wist onze architect Gert-Jan Groenewoud meteen dat dit iets voor hem was. De wedstrijd bestond uit een kans om een oude school te transformeren tot woning en werkruimte. Met een uitgebreid plan en uitgewerkte bouwtekeningen won hij het gebouw.

De voormalige kleuterschool in Aldeboarn wordt getransformeerd tot een woonhuis met ruimtes die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Eén van deze ruimtes wordt een kantoorruimte waar Gert-Jan als architect kan werken. Het pand krijgt ook een culturele functie door huiskamerconcerten aan te bieden.

Als regio architect in Leeuwarden en Zwolle is Friesland de ideale uitvalsbasis om te wonen en werken. De verbouwing is te volgen op de website van Het Nieuwe Medium.

Het ontwerp voor het pand is gebaseerd op het behouden van het monumentale karakter. Het gebouw wordt functioneler gemaakt met door de indeling te wijzigen en duurzame technieken toe te passen. Zo wordt het gebouw toekomstbestendig gemaakt en blijft het kenmerkende uiterlijk behouden.

Project: 0000
Jaar: 2020
Locatie: Friesland
Omschrijving: Grootschalige verbouwing van oude school
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding, bouwtekeningen , bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), schetsontwerp, studie, voorlopig ontwerp

"Om beter gebruik te maken van de ruimte wordt de verdiepingsvloer van de eerste verdieping verlaagd." 

Op deze manier worden beide verdiepingen hoog genoeg om comfortabel te wonen en werken. Met een vide in de woonkamer wordt de ruimtelijkheid benadrukt en komen de hoge karakteristieke ramen tot hun recht in het ontwerp. De entresol en verdiepingsvloer komen los te staan van de gevels waardoor een zwevend effect wordt gecreëerd voor ruimtelijkheid.

De houten dakspanten en vloerbalken worden in het zicht behouden zodat het karakter van het gebouw versterkt wordt. Het exterieur van de woning wordt gerestaureerd om de bestaande stijl te behouden. Voor de multifunctionele ruimte wordt een extra entree toegevoegd.

verbouwing-school-huis-bouwtekening-768x525-1 verbouwing-school-huis-bouwtekening-768x525-2

Om het pand toekomstbestendig te maken worden ook duurzame oplossingen toegepast. Hiervoor wordt het verbruik van (natuurlijke) hulpbronnen gereduceerd, deze hergebruikt en energie geproduceerd. Het gebouw wordt na-geïsoleerd en er wordt gebruik gemaakt van lage temperatuur verwarming. Ook wordt gekeken naar het hergebruiken van regenwater en grijs water. Verder wordt ook een lucht-water warmtepomp geïnstalleerd.

verbouwing-school-huis-architect-768x525-1
verbouwing-school-huis-architect-1200x600-2
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Jaren 30 woning

Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

ga naar project
Minimalistische aanbouw in Den Haag
ga naar project
Transformatie Reeuwijk
ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
Dubbele dakopbouw Scheveningen
ga naar project
Duinvilla Wassenaar
ga naar project
exterieur-opgebouwd-kantoorgebouw
Kantoorgebouw opgebouwd

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Monumentaal pakhuis Amsterdam

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project