Rijksmonument Noordeinde Den Haag


Achter de monumentale gevel aan het Noordeinde gaat een nieuwe wereld schuil. De voormalige banketbakkerij van de gebroeders Krul is getransformeerd naar het luxe appartementencomplex Maison Royal. In totaal zijn er acht appartementen gecreëerd.

In het pand troffen wij een spectaculaire open casco constructie aan. Deze bestond uit houten- vloeren, houtenbalken en stalenbinten met grote openingen over drie bouwlagen. Er was reeds een plan opgezet om in het pand een grote patio te realiseren. Deze patio zou het hart van het woongebouw moeten worden.

Bij elke transformatie is het een uitdaging om oud en nieuw op een harmonische manier samen te voegen. Een aanvullende uitdaging bij dit project was het creëren van bijzondere woningen rondom het nieuwe hart van het gebouw, de patio. Met deze patio is in de woningen licht en lucht gecreëerd. Dit was nodig om het complex een woonbestemming te kunnen geven.

transformatie-architecten-studioschaeffer-1200x600-1

Voor optimale daglichttoetreding in de woningen is de gehele woningconfiguratie herzien. Er zijn balkons aan de achterzijde ontworpen en bijna alle woningen hebben een buitenruimte aan de unieke patio. Iedere woning heeft een verbijzondering. Zo hebben de woningen aan het Noordeinde monumentale halfronde erkers. De woningen aan de achterzijde hebben ruime balkons aan het binnenhof en de topwoningen hebben intieme dakterrassen.

De plint aan het Noordeinde is door ons herontworpen ten behoeve van een hoogwaardige entree voor het woongebouw. Deze entree bevindt zich twee nieuw ontworpen winkelpuien. Het gemeenschappelijke trappenhuis hebben wij ook aangepast en er is een liftontsluiting toegevoegd. In het souterrain zijn de privé bergingen opgelost.

transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1024x768-01zw transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1024x768-2zw
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1200x800-1
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-768x1070-1
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-768x1070-2
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1200x800-2
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1200x800-3
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-768x1070-3