Rijksmonument Noordeinde Den Haag


Achter de monumentale gevel aan het Noordeinde gaat een nieuwe wereld schuil. De voormalige banketbakkerij van de gebroeders Krul is getransformeerd naar het luxe appartementencomplex Maison Royal. In totaal zijn er acht appartementen gecreëerd.

In het pand troffen wij een spectaculaire open casco constructie aan. Deze bestond uit houten- vloeren, houtenbalken en stalenbinten met grote openingen over drie bouwlagen. Er was reeds een plan opgezet om in het pand een grote patio te realiseren. Deze patio zou het hart van het woongebouw moeten worden.

Bij elke transformatie is het een uitdaging om oud en nieuw op een harmonische manier samen te voegen. Een aanvullende uitdaging bij dit project was het creëren van bijzondere woningen rondom het nieuwe hart van het gebouw, de patio. Met deze patio is in de woningen licht en lucht gecreëerd. Dit was nodig om het complex een woonbestemming te kunnen geven.

transformatie-architecten-studioschaeffer-1200x600-1

Voor optimale daglichttoetreding in de woningen is de gehele woningconfiguratie herzien. Er zijn balkons aan de achterzijde ontworpen en bijna alle woningen hebben een buitenruimte aan de unieke patio. Iedere woning heeft een verbijzondering. Zo hebben de woningen aan het Noordeinde monumentale halfronde erkers. De woningen aan de achterzijde hebben ruime balkons aan het binnenhof en de topwoningen hebben intieme dakterrassen.

De plint aan het Noordeinde is door ons herontworpen ten behoeve van een hoogwaardige entree voor het woongebouw. Deze entree bevindt zich twee nieuw ontworpen winkelpuien. Het gemeenschappelijke trappenhuis hebben wij ook aangepast en er is een liftontsluiting toegevoegd. In het souterrain zijn de privé bergingen opgelost.

transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1024x768-01zw transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1024x768-2zw
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1200x800-1
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-768x1070-1
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-768x1070-2
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1200x800-2
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-1200x800-3
transformatie-rijksmonument-architectenbureau-768x1070-3

 

 

Dubbele dakopbouw Scheveningen

Wij hebben op een hoekpand in Scheveningen voor twee woningen een dakopbouw verzorgd. De dakopbouw is in een moderne stijl ontworpen, maar door de gevel iets terug te leggen en door het ritme van de ramen door te voeren, sluit deze zeer goed aan bij de bestaande bebouwing. 

ga naar project
Van watertoren tot woonhuis

Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.

ga naar project
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in een verdiepte bak, onderwater, extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. In het traditionele systeem worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. 

ga naar project
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. De woonboot in Vinkeveen wordt geheel omringd door een steiger en is door openslaande deuren te bereiken vanuit de woonkamer en keuken.

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Duinvilla Wassenaar

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

ga naar project
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

ga naar project
Wonen aan het water

De wens van de familie Wassenburg was een vrijstaande moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar. De Langeraarse plassen zijn ontstaan na afgraving van het veen. Kenmerkend zijn de slootjes aan de randen die zijn overgebleven na de afgraving. De slootjes zijn restanten van de droogmakerij van voor de afgraving en staan haaks op de plas. Hiermee geven zij het land rondom de plas richting.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project