ga terug naar projectenoverzicht
Project: 15193
Jaar: 2015
Locatie: Roodborstlaan - Den Haag
Omschrijving: Vergrote woning door aanbouw en indelingswijziging

Jaren 30 woning

Vergrote woning door aanbouw en indelingswijziging

Aan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning. 

"Van oud naar nieuw"

Op het eerste gezicht lijkt de woning in goede staat, toch viel er veel te verbeteren, zonder daarbij de typische jaren 30 look te verliezen. Op de hiernaast staande plattegrond is de indelingswijziging van oud naar nieuw te zien. Wij hebben een uitbouw aan de zij- en achterzijde van de woning gerealiseerd, passend in bestaande stijl van de woning. Voor deze aanbouw hebben wij alle vergunningen aangevraagd, de kosten berekend, de bouw begeleid, geholpen bij het kiezen van de juiste aannemer en tijdens het bouwproces er op toegezien dat het werk werd uitgevoerd naar de eisen van de gesloten overeenkomst. 

De ruime woonkeuken is voorzien van een kookeiland, zit-bar en een complete wand voor apparatuur en opbergruimte. De vlakke lichtkoepel boven de woonkeuken zorgt voor veel en natuurlijk daglicht in de woonkeuken. Dit wordt versterkt door de kleuren in de woning licht en basis te houden. 

Door de indelingswijziging is er een doorkijk ontstaan tussen meerdere vertrekken. Deze doorkijk hebben we versterkt door donkere stalen binnendeuren die in contrast staan met de witte binnenwanden. 

De bestaande garage is in zijn geheel verwijderd en opnieuw opgebouwd om bij de woning als woonruimte te betrekken. Hierdoor is er een zeer grote serre ontstaan. De horizontale uitbouw zorgt voor een grote hoeveelheid daglicht in de woning en een zeer ruime woon/zitgelegenheid. De glazen gevel zorgt voor optimaal contact met de tuin.  

De woning is door de uitbouw aan de zij- en achterzijde van de woning vergroot met een oppervlakte van 75 m2. De inval van het daglicht door de grote raamoppervlakten zorgt voor een sfeervol karakter. De houten vloer zorgt voor een warme, natuurlijke uitstraling.

De eerste verdieping is voorzien van een derde slaapkamer en een nieuwe badkamer inclusief dubbele wastafel, ligbad en een tweede toiletgelegenheid. Door de herindeling is er ruimte ontstaan voor een werkkamer. Ook hebben we de balken onder het dak weer zichtbaar gemaakt om zo de tijdsgeest van de woning zoveel mogelijk te herstellen.

Boten- & clubhuis scouting Pocahontas

In opdracht van Scouting Pocahontas is zowel het clubhuis als het botenhuis gerealiseerd. Het botenhuis staat aan de rand van het water en heeft een hijsbalk waarmee boten uit het water direct naar binnen kunnen worden gehesen. De vorm van het botenhuis verwijst enerzijds naar een omgekeerde boot en anderzijds naar een tent. Een vorm die volgens ons het best past bij deze scoutingvereniging. Door gebruik te maken van een gestandaardiseerde bouwmethode is er gebouwd binnen een minimaal budget.  Voor dit project zijn wij genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2016.



ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Monumentaal pakhuis Amsterdam

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

ga naar project
Kantoorgebouw opgebouwd

Het hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld. 

ga naar project
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. De luifel bevindt zich aan de representatieve zijde en fungeert zodoende als eyecatcher voor het  winkelende publiek. De thematiek van de entree is ook in het interieur door ontworpen. In de grote hallen zijn stellingen geplaatst met daarin rode verlichtingselementen. Ook de kassa’s en informatiebalie zijn mee ontworpen. Het plafond boven de kassa’s is voorzien van rood strekmetaal.

ga naar project
Duinvilla Wassenaar

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

ga naar project
Wonen aan het water

De wens van de familie Wassenburg was een moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar. De Langeraarse plassen zijn ontstaan na afgraving van het veen. Kenmerkend zijn de slootjes aan de randen die zijn overgebleven na de afgraving. De slootjes zijn restanten van de droogmakerij van voor de afgraving en staan haaks op de plas. Hiermee geven zij het land rondom de plas richting.

ga naar project
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in de diepte extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. Traditioneel worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. De diepgang van een betonnen bak is beperkt i.v.m. met de opwaartse kracht die ontstaat door de waterverplaatsing. Een bak van 100m2 met 1,5m diepgang heeft een opwaartse kracht van 150 ton. De constructie van een betonnen bak van dit formaat met een wand van 30cm beton weegt circa 80 ton. Er moet dus nog aanzienlijke bouwmassa worden toegevoegd wil de bak 1,5m diep komen te liggen. Vandaar het idee om een combinatie te maken tussen één bakdeel waarmee diepte wordt gemaakt en een twee drijvende delen. Deze constructie heeft tegelijkertijd een soort catamaranachtige doorsnede die stabiliserend werkt.  De woning kan in drie delen worden gefabriceerd en naar de locatie worden gesleept om vervolgens daar te worden samengesteld.

ga naar project
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. De woonark wordt geheel omringd door een steiger en is voorzien van een centraal geplaatste vide. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. 

ga naar project
Verbouwing woonark

Deze recreatieve ark aan de Kager Plassen is door ons voorzien van een geheel nieuwe binnenindeling en een nieuwe gevel. De bestaande ark had een rode gevelbekleding met kleine witte kozijnen, die willekeurig over de gevel verdeeld leken te zitten. Wij hebben de ark volledig gestript en door YM-Bouw zowel van binnen als van buiten opnieuw bekleed. De indeling richtte zich in de oude situatie op de weilanden. Deze focus hebben wij verlegd naar het water. Om deze reden zijn alle binnenwanden verwijderd, zodat met een schone lei begonnen kon worden met de herindeling.

ga naar project
Dubbele dakopbouw Scheveningen

Wij hebben op een hoekpand in Scheveningen voor twee woningen een dakopbouw verzorgd. De dakopbouw is in een moderne stijl ontworpen, maar door de gevel iets terug te leggen en door het ritme van de ramen door te voeren, sluit deze zeer goed aan bij de bestaande bebouwing. 

ga naar project
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers

In het Bezuidenhout aan de Carel Reinierszkade hebben wij een dakopbouw ontworpen waarin de traditionele jaren 30 stijl is gecombineerd met een moderne stijl. Op de hoek is de dakopbouw doorgemetseld en zijn de stalen kozijnen conform de originele stalen kozijnen. Aan de achterzijde is extra ruimte gecreëerd middels een uitkraging. Deze uitkraging bestaat uit een gestuct kader met daarin een grote glazen vliesgevel. 

ga naar project