ga terug naar projectenoverzicht
Project: 11043
Jaar: 2011
Locatie: Dwarsweg - Wassenaar
Omschrijving: Duinvilla Wassenaar

Duinvilla Wassenaar

Villa gelegen in duinlandschap

Aan de Dwarsweg in de wijk De Kieviet te Wassenaar hebben wij een oude villa gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van een nieuw volume. De originele villa was voorzien van lessenaarsdaken en was opgedeeld in twee volumes. Voor het nieuwe ontwerp hebben wij de verdiepingshoogte verhoogd en het volume vergroot. Het resultaat is een strakke moderne villa verzonken in het glooiende duinlandschap.

"Horizontale vlakken geven een stoer en strak gevelbeeld"


De gevel van de villa is volledig na geïsoleerd met EPS isolatieplaten die zijn voorzien van strak pleisterwerk. In het pleisterwerk zijn grote horizontale raamopeningen gerealiseerd. Door tussen de raamopeningen donker grijs pleisterwerk toe te passen zijn de horizontale vlakken extra aangezet en dit geeft de gevel een stoere en strakke uitstraling. De kelderverdieping van de villa is deels opgenomen in het duinlandschap en is deels gelegen aan het lagere maaiveld.

91e14390c30d8f44979bd0024d23953e2e4968e6 3baa53dbf6b3c36024b243de8387a3cc895b42ed 7cbd251b3990297880ecbe40dd41f85b3a8a04f6 be0610873ee45d64f9d466ed4c9307499994c3aa

Het horizontale karakter van de villa wordt nog eens versterkt door het uitkragende balkon. Het balkon is aan de entreezijde afgerond. Dezelfde ronding is nabij de entree en het trappenhuis toegepast. 

11043-bv-pre-web-website-768x525-kl1new1482411345

Deze rondingen vormen een interessant contrast met de strakke vorm van de villa. De rondingen zorgen voor een ‘zachte’ benadering van de villa en een vloeiende entree.

11043-bv-pre-web-website-768x525-kl2new1482411345
11043-bv-pre-web-2016-10-27-7new1482411345
11043-bv-pre-web-website-768x525-kl4new1482411428

Voor de entree is een verbijzondering gemaakt in de zijgevel. De witte gevel wordt hier onderbroken door een verticale pui met daarin een luifel opgenomen. Bij binnenkomst is de ronde trap te zien en schijnt er indirect daglicht via de glazenvloer naar binnen. Aan weerszijden van de entree zijn glazen taatsdeuren toegepast met ranke zwarte stalen profielen. Voor de taatsdeuren is het Frits Jurgens systeem toegepast.

11043-bv-pre-web-website-768x525-kl3new1482411522

In de gevel zijn donkergrijze aluminium kozijnen toegepast. De dorpels en muurafdekkers zijn uitgevoerd in gezoet grijs natuursteen. Het terras en de traptreden zijn uitgevoerd in gebrand en geborsteld grijs natuursteen. De materiaal combinatie van pleisterwerk, aluminium kozijnen en grijs natuursteen zorgt voor een hoogwaardige en rustige uitstraling.

11043-bv-pre-web-website-768x525-kl5new1482411523

Aan de tuinzijde bevindt zich de woon leefkeuken. Voor een directe verbinding met de tuin is een vouwgevel toegepast. Deze vouwgevel kan over de volledig breedte worden geopend. Aan de andere zijde bevindt zich een meer formele woon eetkamer. De hangende Gyrofocus openhaard vormt hier een spectaculair middelpunt in de ruimte. 

Op de verdieping bevinden zich de kinderslaapkamers en de master bedroom met inloop kledingkast. In de kelder bevindt zich een grote garage en een speelruimte.


Woonark Amsterdam

De woonark ligt aan de gracht in Amsterdam. Het verticale stramien in de gevel zorgt voor een heldere structuur. Door deze systematiek is het mogelijk om in hetzelfde gevelconcept zowel een open, glazen gevel richting de gracht als een gesloten gevel naar de straat te maken.

ga naar project
Verbouwing woonark

Deze recreatieve ark aan de Kager Plassen is door ons voorzien van een geheel nieuwe binnenindeling en een nieuwe gevel. De bestaande ark had een rode gevelbekleding met kleine witte kozijnen, die willekeurig over de gevel verdeeld leken te zitten. Wij hebben de ark volledig gestript en door YM-Bouw zowel van binnen als van buiten opnieuw bekleed. De indeling richtte zich in de oude situatie op de weilanden. Deze focus hebben wij verlegd naar het water. Om deze reden zijn alle binnenwanden verwijderd, zodat met een schone lei begonnen kon worden met de herindeling.

ga naar project
Boten- & clubhuis scouting Pocahontas

In opdracht van Scouting Pocahontas is zowel het clubhuis als het botenhuis gerealiseerd. Het botenhuis staat aan de rand van het water en heeft een hijsbalk waarmee boten uit het water direct naar binnen kunnen worden gehesen. De vorm van het botenhuis verwijst enerzijds naar een omgekeerde boot en anderzijds naar een tent. Een vorm die volgens ons het best past bij deze scoutingvereniging. Door gebruik te maken van een gestandaardiseerde bouwmethode is er gebouwd binnen een minimaal budget.  Voor dit project zijn wij genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2016.

ga naar project
Van monumentaal kantoor naar luxe stadsappartementen

Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.

ga naar project
Van koetsfabriek naar stadsvilla

Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 

ga naar project
Monumentaal pakhuis Amsterdam

Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.

ga naar project
Verbouwing groothandel

Op het industrieterrein de Spaanse Polder te Rotterdam hebben wij een bestaand distributiecentrum getransformeerd tot een groothandel. Het distributiecentrum aan de Vlaardingweg bestaat uit diverse grote hallen en kantoorruimten. Deze verschillende gebouwen  worden in de nieuwe situatie samengevoegd middels een grote rode luifel. De luifel bevindt zich aan de representatieve zijde en fungeert zodoende als eyecatcher voor het  winkelende publiek. De thematiek van de entree is ook in het interieur door ontworpen. In de grote hallen zijn stellingen geplaatst met daarin rode verlichtingselementen. Ook de kassa’s en informatiebalie zijn mee ontworpen. Het plafond boven de kassa’s is voorzien van rood strekmetaal.

ga naar project
Restauratie Rijksmonument

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat de tuin was echter zeer vervallen. 

ga naar project
Hergebruik scheepswerf

Een belangrijk deel van de hedendaagse opgave is hoe om te gaan met bestaande in onbruik geraakte bebouwing. Industriële loodsen op mooie locaties die niet langer gebruikt worden voor hun oorspronkelijke functie zijn vaak zeer geschikt voor een nieuwe functie, bijvoorbeeld een vrije vorm van wonen. Zo ook deze loodsen op een oud scheepswerf.

ga naar project
Waterwoning Aalsmeer

De wens om in de diepte extra ruimte te creëren heeft geleid tot het idee van de combinatie van 2 systemen. Traditioneel worden drijvende woningen gebouwd op een betonnen bak. Een meer moderne variant is een drijvende woning op een combinatie van piepschuim en beton. De diepgang van een betonnen bak is beperkt i.v.m. met de opwaartse kracht die ontstaat door de waterverplaatsing. Een bak van 100m2 met 1,5m diepgang heeft een opwaartse kracht van 150 ton. De constructie van een betonnen bak van dit formaat met een wand van 30cm beton weegt circa 80 ton. Er moet dus nog aanzienlijke bouwmassa worden toegevoegd wil de bak 1,5m diep komen te liggen. Vandaar het idee om een combinatie te maken tussen één bakdeel waarmee diepte wordt gemaakt en een twee drijvende delen. Deze constructie heeft tegelijkertijd een soort catamaranachtige doorsnede die stabiliserend werkt. De woning kan in drie delen worden gefabriceerd en naar de locatie worden gesleept om vervolgens daar te worden samengesteld.

ga naar project
Woonark Vinkeveen

In het hart van het prachtige plassengebied in Vinkeveen hebben wij deze woonark ontworpen. De woonfuncties, zoals keuken, woonkamer en entree liggen op de bovenverdieping, terwijl de slaapkamers zich in het souterrain bevinden. Een centraal geplaatste vide verbindt beide verdiepingen. De woonark wordt geheel omringd door een steiger en is voorzien van een centraal geplaatste vide. In deze vide bevindt zich de trap naar de benedenverdieping. 

ga naar project
Dubbele dakopbouw Scheveningen

Wij hebben op een hoekpand in Scheveningen voor twee woningen een dakopbouw verzorgd. De dakopbouw is in een moderne stijl ontworpen, maar door de gevel iets terug te leggen en door het ritme van de ramen door te voeren, sluit deze zeer goed aan bij de bestaande bebouwing. 

ga naar project
Minimalistische aanbouw

Deze aanbouw, met een hoog ambitieniveau, is aan de buitenkant zo gedetailleerd dat hij lijkt te zweven als een tijdelijk object naast de woning. De gevel is afwisselend gesloten en transparant. De glasvlakken lopen van vloer tot plafond en zijn gemaakt van strakke slanke stalen kozijnen.

ga naar project
Transformatie Reeuwijk

In sommige gevallen is het lastig om te kiezen of een pand gesloopt moet worden, waarna nieuwbouw plaats kan vinden, of dat het efficiënter is het pand te verbouwen. In Reeuwijk was dat niet anders. Na het maken van diverse kostenramingen heeft de opdrachtgever besloten tot verbouw over te gaan. Dit had niet in de laatste plaats te maken met een gedurende het proces toenemende affiniteit met de oude woning.

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers

In het Bezuidenhout aan de Carel Reinierszkade hebben wij een dakopbouw ontworpen waarin de traditionele jaren 30 stijl is gecombineerd met een moderne stijl. Op de hoek is de dakopbouw doorgemetseld en zijn de stalen kozijnen conform de originele stalen kozijnen. Aan de achterzijde is extra ruimte gecreëerd middels een uitkraging. Deze uitkraging bestaat uit een gestuct kader met daarin een grote glazen vliesgevel. 

ga naar project